Lody mango bez maszyny (3 składniki).
wtorek, czerwca 23, 2015Przyznam się, że to są moje pierwsze udane lody. Na prawdę próbowałem wykonać domowe lody ok. 5 razy, ale żadne z nich nie wyszły mi. No, ale w końcu się udało! Ten przepis to jest po prostu wynalazek dla mnie! Lody wyszły w pierwszego razu i są naprawdę dobre, nie mają grudek lodu, do ich przygotowania nie potrzebujemy maszyny do chłodzenia lodów, są bardzo smaczne, a co najważniejsze do ich przygotowania potrzebujemy jedynie trzech składników. Tak tylko 3 składniki i pyszne lody mango są już gotowe do zamrażania! Zapraszam!
400 ml śmietanki kremówki (30-36%)
300 g słodkiego mleka skondensowanego (przepis na domowe tutaj)
Duże, dojrzałe mango (moje ze skórką i pestką ważyło 600 g, a sam miąższ ważył 350 g)
Łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
P.s. Zamiast mango mażemy użyć dowolne dodatki wg. własnego uznania.
P.s. Zamiast mango mażemy użyć dowolne dodatki wg. własnego uznania.
Przygotowanie:
Bardzo schłodzoną kremówkę ubijamy z cukrem waniliowym na pyszną pianę za pomocą miksera przez ok. 3 min. Następnie dodajemy schłodzone mleko skondensowane i ponownie ubijamy mikserem przez ok. 2 min, aż powstanie nam kremowa masa. No i można liczyć, że podstawa do lodów jest gotowa, jeżeli chcemy możemy zamrozić masę i otrzymamy pyszne lody śmietankowe, ale ja zrobiłem trochę inaczej.
Mango myjemy, oczyszczamy i usuwamy pestkę. Po tym miąższ kroimy w kostkę i miksujemy w malakserze na jednolity mus. Następnie mus przecieramy przez sitko do masy śmietankowej, dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia w którym będziemy chłodzić lody (najlepiej, aby to było naczynia z pokrywą, aby lody nie wchłaniały zapachów z zamrażalnika).
Lody chłodzimy w zamrażalniku przez ok. 2-3 godz.
Smacznego!
4 comments
Kocham mango! Te lody są dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Też uwielbiam mango, ale w lodach polubilem go najbardziej! :)
UsuńPyszne musiały być takie lekko egzotyczne :)
OdpowiedzUsuńWypróbuję w weekend
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)