Kulebiak z kapustą i grzybami

sobota, sierpnia 01, 2015

Kulebiak z kapustą i grzybami.

 Pyszna, mięciutka kapustka z grzybami, jajkiem i cebulką zawinięta w ciasto drożdżowe. Pycha! Przygotowanie kulebiaka potrzebuje trochę czasu, ale moim zdaniem efekt końcowy jest tego warty! 
 Do kulebiaku użyłem suszonych borowików z tamtego roku, dodały naprawdę bardzo dużo smaku potrawie. Radzę i Wam użyć suszonych grzybów leśnych, a nie pieczarek. 


Kulebiak z kapustą i grzybami.

Kulebiak z kapustą i grzybami - przepis:


Składniki:


Ciasto:

500 g mąki
30 g drożdży
250 ml ciepłej wody
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
4 łyżki oleju

Farsz:

800 g kiszonej lub świeżej kapusty (użyłem świeżą)
3 średnie cebuli
2 ugotowane jaja
garść suszonych grzybów leśnych
2 łyżki oleju
łyżeczka soli
1/2 łyżeczka pieprzu
2 łyżeczki majeranku


Kulebiak z kapustą i grzybami - przepis:


 Grzyby zamaczamy szklanką gorącej wody i odstawiamy na 2-3 godziny.

Kulebiak z kapustą i grzybami.

 Do mąki dodajemy sól i przesiewamy. Następnie w wodzie rozprowadzamy drożdże z cukrem i dodajemy do mąki. Wszystko dokładnie zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera planetarnego przez ok. 10 min. W połowie zagniatania dodajemy olej. 
 Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem na 2-3 godziny w ciepłe miejsce, aż zwiększy swą objętość 3-4 razy.

Kulebiak z kapustą i grzybami.

 Dopóki ciasto rośnie zabieramy się za zrobienie farszu z kapusty i grzybów. Cebulę kroimy w drobną kostkę i szklimy na rozgrzanym oleju przez ok. 2-3 min. Następnie grzyby odciskamy (wodę po grzybach zastawiamy), kroimy i dodajemy do cebulki.

Kulebiak z kapustą i grzybami.

 Po tym dodajemy pokrojoną kapustę, zalewamy wodą po grzybach i dusimy ok. 20 min. Pod koniec duszenia doprawiamy i następnie studzimy.
 Do wystudzonego farszu dodajemy pokrojone w kostkę ugotowane jaja.

Kulebiak z kapustą i grzybami.

 Wyrośnięte ciasto wałkujemy na prostokąt o wymiarach 40 x 20 cm. Na dłuższy bok łożymy farsz i zawijamy. Następnie przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia brytfankę, przekłuwamy w kilku miejscach nożem, aby kulebiak nie pękł i pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30 min.
 Wyrośnięty kulebiak smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40 min.

Kulebiak z kapustą i grzybami.

Smacznego!

Podobne przepisy

1 komentarze

  1. Przypomina mi moje podróże do Kazimierza Dolnego. Tam jest taka cudowna piekarnia z kulebiakami.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: