Hummus
poniedziałek, sierpnia 03, 2015
Hummus, jest to pasta z ciecierzycy, pasty tahini (pasta z prażonego sezamu), czosnku, oliwy, soku z cytryny i przypraw. Jest bardzo popularny w kuchni arabskiej i kaukaskiej, gdzie jest najczęściej serwowany z pitą.
Przyznam się, że hummus serwowany sam po sobie nie smakuje zbyt smacznie, ale ze świeżym pieczywem (Przepisy na domowe pieczywo tutaj) lub pitą smakuje idealnie! Zapraszam do wypróbowania!
Przyznam się, że hummus serwowany sam po sobie nie smakuje zbyt smacznie, ale ze świeżym pieczywem (Przepisy na domowe pieczywo tutaj) lub pitą smakuje idealnie! Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
250 g ugotowanej ciecierzycy
6 łyżek sezamu
2 łyżki oliwy
2 średnie ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
100 ml zimnej wody
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
odrobina oliwy, szczypta słodkiej papryki w proszku i pietruszki, do serwowania
Hummus - przepis:
Zaczynamy od zrobienia pasty tahini, na patelni prażymy do lekkiego zbrązowienia sezam, a następnie mielimy go w blenderze z oliwą na gładką pastę.
Do tahini dodajemy, umytą i odsączoną ciecierzycę, czosnek, sok z cytryny, wodę, sól, pieprz i wszystko mielimy w blenderze, na gładką pastę.
Pastę wykładamy na talerz, z góry skrapiamy oliwą i posypujemy papryką w proszku, i suszoną lub świeżą pietruszką.
5 comments
domowy hummus nie ma sobie równych!
OdpowiedzUsuńWłaśnie :)
Usuńja wolę kupować tahinę, jakoś nigdy sezam mi się nie mieli tak, jak powinien... a na hummus chodzę do Beiruta:)
OdpowiedzUsuńNa Litwie mało gdzie można kupić tahini, dlatego robię ja własnoręcznie
Usuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)