Placki z cukinii
środa, sierpnia 05, 2015
Sezon na cukinię już się rozpoczyna, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na pyszne placki z cukinii, które przygotowuje się bardzo szybko i łatwo.
Do przepisu możecie także użyć kabaczka zamiast cukinii, placuszki będą smakowały bardzo podobnie. Zapraszam do wypróbowania!
Do przepisu możecie także użyć kabaczka zamiast cukinii, placuszki będą smakowały bardzo podobnie. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
1 kg kabaczka lub cukinii (u mnie młoda cukinia)
2 jaja
1 średnia cebulka
6-8 łyżek mąki (w zależności od tego, jak dokładnie odcisnęliśmy kabaczka/cukinię)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
olej dla smażenia
Placki z cukinii - przepis:
Cukinię dokładnie myjemy, obieramy ze skóry i wydrążamy nasiona (jeżeli cukinia jest młoda, to możemy pominąć obieranie ze skóry i wydrążenie nasion). Po tym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie startą cukinię przekładamy na sito i dokładnie wyciskamy z jej sok. Sok wylewamy.
Do cukinii dodajemy pokrojoną cebulkę, jaja, mąkę, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki na patelni formujemy placuszki i smażymy przez ok. 5 min z każdej strony na średnim ogniu.
Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku.
Serwujemy z kwaśną śmietaną.
Smacznego!
1 comments
Pyszne!
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)