Czekoladowe salami

środa, sierpnia 12, 2015

Czekoladowe salami przepis
Czekoladowe salami - przepis

Czekoladowe salami, to zdecydowanie jeden z najpopularniejszych deserów na Litwie. Każdy tu mieszkający powie, że to deser z dzieciństwa. U nas mówią na to „tinginys” co w dosłownym tłumaczeniu oznacza „leń” i wcale się temu nie dziwię, bo to deser dla prawdziwych leni i łasuchów - prosty, ekspresowy, potrzebujący minimum wysiłku i obłędnie dekadencko pyszny! Do jego przygotowania potrzebujecie jedynie 5 składników, a euforia smaku i wszelkie pochwały kucharzowi są gwarantowane. 
Taki deser można spotkać też pod inną nazwą, jak np.: salceson czy blok czekoladowy (tylko wtedy należy go robić w keksówce).
Można go wzbogacić dodatkiem orzechów, bakalii, czy czekolady. To ciasto, które nie ma granic wyobraźni, można eksperymentować bez końca - zawszę się uda i będzie pyszne. 

Na blogu istnieje też przepis na czekoladowe salami na bogato. Z orzechami, żurawiną i obłędnym kremem daktylowym. Przepis TUTAJ.

Przepis na ten deser istnieje na blogu już z 2015 roku. Moje zdolności fotografa, jak i kucharza rosną, więc po 7 latach przyszła pora na odnowienie i udoskonalenie przepisu. Wiem, że uwielbiacie ten deser i często z jego korzystacie, więc nowe zdjęcia i poprawiony opis musi przypaść Wam do gustu.

Czekoladowe salami - przepis:


Puszka słodkiego mleka skondensowanego (przepis na domowe tutaj)
400 g herbatników
3 łyżki kakao
200 g masła
1/2 łyżeczki soli

Jak zrobić czekoladowe salami? 




  • W dużej misie kruszymy na drobne kawałeczki herbatniki:
  • W rondelku topimy masło, do masła dodajemy mleko skondensowane, kakao, sól i lekko podgrzewając mieszamy do połączenia się wszystkich składników. Ostudzamy.
  • Masą czekoladową zalewamy herbatniki i łączymy ze sobą, aby herbatniki były dokładnie obtoczone w masie czekoladowej.
  • Za pomocą folii spożywczej lub woreczka formujemy deser przypominający formą salami. Ciasno owijamy folią spożywczą, aby deser trzymał się formy. Ja zazwyczaj to robię w taki sposób, że na stole układam 2-3 warstwy folii spożywczej, tak aby otrzymać większą powierzchnię. Na to wykładam masę i ciasno roluję. Zawiązuję końcówki folii i gotowe.
  • Salami studzimy w lodówce przez ok. 2-3 godz. Następnie wydostajemy z folii i obficie oprószamy cukrem pudrem.

Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć i video zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Czekoladowe salami przepis

Czekoladowe salami przepis

Czekoladowe salami przepis



Podobne przepisy

2 comments

  1. Jadłam kiedyś takie polskiego czekoladowego imperium i bardzo mi smakowało, domowe na pewno jest jeszcze lepsze:)

    OdpowiedzUsuń
  2. najgorszy w tym wszystkim czas oczekiwania, bo wygląda cudownie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: