Placki z cukinii

środa, sierpnia 05, 2015

 Sezon na cukinię już się rozpoczyna, dlatego dziś prezentuję Wam przepis na pyszne placki z cukinii, które przygotowuje się bardzo szybko i łatwo.
 Do przepisu możecie także użyć kabaczka zamiast cukinii, placuszki będą smakowały bardzo podobnie. Zapraszam do wypróbowania!

Placki z cukini



Placki z cukini

Składniki:


1 kg kabaczka lub cukinii (u mnie młoda cukinia)
2 jaja
1 średnia cebulka
6-8 łyżek mąki (w zależności od tego, jak dokładnie odcisnęliśmy kabaczka/cukinię)
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu
olej dla smażenia

Placki z cukinii - przepis:


 Cukinię dokładnie myjemy, obieramy ze skóry i wydrążamy nasiona (jeżeli cukinia jest młoda, to możemy pominąć obieranie ze skóry i wydrążenie nasion). Po tym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie startą cukinię przekładamy na sito i dokładnie wyciskamy z jej sok. Sok wylewamy.

Placki z cukini

 Do cukinii dodajemy pokrojoną cebulkę, jaja, mąkę, sól, pieprz i wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.

Placki z cukini

 Na patelni rozgrzewamy olej. Za pomocą łyżki na patelni formujemy placuszki i smażymy przez ok. 5 min z każdej strony na średnim ogniu.

Placki z cukini

 Usmażone placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. 
 Serwujemy z kwaśną śmietaną.

Placki z cukini

Placki z cukini

Smacznego!

Podobne przepisy

1 komentarze

  1. Pytanie - czym różni się kabaczek od cukinii? :D u mnie są to synonimy na to samo warzywo :D

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: