Puszyste ciasto ze śliwkami.

czwartek, sierpnia 06, 2015

Puszyste ciasto ze śliwkami.

 Puszyste, pyszne, pachnące latem ciasto ze śliwkami! Uwielbiam wypieki ze śliwkami, bo one idealnie swą lekką kwaśnością dopełniają słodycz ciasta. Przygotowanie tego ciasto nie jest trudne i nie zajmie dużo czasu, dlatego można to ciasto nazywać idealnym. Zapraszam do wypróbowania!



Puszyste ciasto ze śliwkami.

Puszyste ciasto ze śliwkami.

Składniki:


100 g masła
3 jaja
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szklanka mąki pszennej
ok. 10 średnich śliwek

Puszyste ciasto ze śliwkami - przepis:


 Masło w temperaturze pokojowej ucieramy za pomocą miksera z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.

Puszyste ciasto ze śliwkami.

 Do ubitego masła dodajemy jaja i na najwyższych obrotach miksera ubijamy przez ok. 6-7 min, aż masą będzie bardzo puszysta (będzie wyglądało że masa się zważyła, ale po dodaniu mąki wszystko się zmieni). Po tym do masła z jajkami przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i krótko ubijamy do połączenia się składników. 

Puszyste ciasto ze śliwkami.

 Ciasto wykładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (tortownicy o średnicy 24 cm lub keksówki). Na górę ciasta układamy połówki umytych i oczyszczonych od pestek śliwek.
 Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 40-45 min.

Puszyste ciasto ze śliwkami.

Puszyste ciasto ze śliwkami.


Smacznego!

Podobne przepisy

7 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: