Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

poniedziałek, września 07, 2015

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

 Pyszna, smaczna, niezbyt słodka bomba kaloryczna, czyli ciasto czekoladowe z kremem budyniowym. Ciasto udało się na prawdę dobre! Biszkopt był bardzo pulchny i czekoladowy, a kremem idealnie go dopełniał.
 Nasączyłem biszkopt ponczem z herbaty i amaretto, co dodało bardzo fajną nutkę smakową i idealnie dopełniało krem. Zapraszam do wypróbowania pysznego ciasto czekoladowego z kremem budyniowym.



Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

Składniki:


Biszkopt:

100 g masła
100 g czekolady
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
4 jaja
3 łyżki mleka
2 szklanki mąki
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Uwaga: Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej

Krem budyniowy:

2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy (38 g)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżeczki cukru
250 g masła

Poncz:

Szklanka herbaty
3 łyżki Amaretto

Polewa czekoladowa:

50 g masła
2 łyżki kakao
25 g czekolady
40 g cukru
2 łyżki mleka

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym - przepis:


 Rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu: w rondelku umieszczamy masło, czekoladę, kakao, cukier, mleko i podgrzewamy na małym ogniu do roztopienia się i połączenia się składników. Po ugotowaniu studzimy do temperatury pokojowej.

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

  Jaja ubijamy i ciągle mieszając dodajemy masę czekoladową.

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

 Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy.

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

 Mąkę dodajemy do jaj z czekoladą, mieszamy, aby wszystkie składniki połączyły się.

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

 Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwa równe blaty.
P.s. Czasami po upieczeniu w samym centrum ciasta może powstać minimalny zakalec, ale to nie szkodzi, bo będzie taki sam jak i boki po nasączeniu ciasta.

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

 Kiedy biszkopt jest już gotowy, zabieramy się za zrobienie kremu budyniowego. W 2/3 szklanki mleka rozprowadzamy mąkę, budyń śmietankowy i cukier, a pozostałe mleko zagotowujemy. Do zagotowanego mleka dodajemy pozostałe mleko z budyniem i ciągle mieszając, na malutkim ogniu gotujemy budyń przez ok. 5 min. (Jeżeli w budyniu powstaną grudki należy go przetarć przez sitko). Odstawiamy do przestudzenia.

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

 Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na biały krem za pomocą miksera. Po tym do masła dodajemy budyń i miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 5 min, aż powstanie bardzo pulchny krem.

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

 Zbieramy ciasto. Na dno tortownicy kładziemy pierwszą część biszkoptu i dokładnie nasączamy go herbatą połączoną z amaretto, na to wykładamy cały krem i na wierzch kładziemy drugą część już nasączonego biszkoptu. Ciasto odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
 Kiedy ciasto będzie schłodzone, w rondelku łączymy wszystkie składniki polewy i gotujemy przez ok. 5 min do połączenia się składników. Studzimy.
 Polewą w temperaturze pokojowej polewamy ciasto i możemy serwować!

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym

Smacznego!

Podobne przepisy

8 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: