Sernik kajmakowy (toffi)
poniedziałek, września 14, 2015
Już chyba wszyscy wiedzą, że jestem uzależniony od serników. Widać to zresztą i po przepisach na blogu gdzie już jest prawie dwadzieścia różnych przepisów na serniki (przepisy są tu).
Dziś prezentuję Wam pyszny sernik kajmakowy inaczej także zwany sernik toffi! Sernik jest bardzo łatwy i prosty w przygotowaniu, a smakuje wprost idealnie. Ten sernik od teraz jest jeden z moich ulubionych, a jaki wasz ulubiony sernik?
Sernik kajmakowy - składniki:
1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu 3,2%
4 jaja
1/3 szklanki cukru
100 g masła
400 g masy kajmakowej
4 łyżki mąki
Sernik Kajmakowy - przepis:
W misie łączymy twaróg, jaja, cukier, roztopione masło w temperaturze pokojowej i masę kajmakową. Wszystko dokładnie łączymy między sobą.
Następnie dodajemy mąkę, wszystko dokładnie łączymy.
Masę sernikową przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez ok. 60-80 min.
Po upieczeniu najlepiej, aby sernik kajmakowy spędził noc w lodówce.
Smacznego!
16 comments
Mmmm, moje klimaty! Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję :)
UsuńBoski!
OdpowiedzUsuńJa kocham wszystkie serniki; niedługo trzeba się będzie za kolejny dyniowy zabrać...
O dyniowy uwielbiam! Robiłem go na Halloween w tamtym roku :) Zapraszam ze skorzystania z przepisu! http://www.kuchnialukasza.pl/2014/10/sernik-dyniowy-na-halloween.html?m=1
UsuńCudny i łatwy do zrobienia. Jesteś mistrzem:)
OdpowiedzUsuńWielki dziękuję :)
UsuńTrzeba będzie kiedyś wypróbować :) sernik wygląda super :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJest warty wypróbowania! Dziękuję :)
Usuńa moze byc taki ser w wiadereczku np z biedronki? niestety nie mam maszynki do mielenia
OdpowiedzUsuńNie próbowałem, ale myślę, że musiało by wyjść. :)
Usuńa jaki wymiar blaszki??
OdpowiedzUsuń24 cm. Pozdrawiam :)
UsuńPysznie się prezentuje 😄
OdpowiedzUsuńA czy po upieczeniu zostawiamy do w piekarniku do wystudzenia czy można od razu wyciągnąć? DZIEKUJE ZA ODPOWIEDŹ 😄
Najlepiej pozostawić w piekarniku do lekkiego wystygnięcia, a następnie studzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami 😁
UsuńCześć mam pytanie?co jest upiekszeniem tego sernika? Dziękuje.
OdpowiedzUsuńMasa kajmakowa i migdały. 😄
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)