Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym
poniedziałek, września 07, 2015Pyszna, smaczna, niezbyt słodka bomba kaloryczna, czyli ciasto czekoladowe z kremem budyniowym. Ciasto udało się na prawdę dobre! Biszkopt był bardzo pulchny i czekoladowy, a kremem idealnie go dopełniał.
Nasączyłem biszkopt ponczem z herbaty i amaretto, co dodało bardzo fajną nutkę smakową i idealnie dopełniało krem. Zapraszam do wypróbowania pysznego ciasto czekoladowego z kremem budyniowym.
Składniki:
Biszkopt:
100 g masła
100 g czekolady
2 łyżki kakao
1/2 szklanki cukru
4 jaja
3 łyżki mleka
2 szklanki mąki
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Uwaga: Wszystkie składniki na ciasto muszą być w temperaturze pokojowej
Krem budyniowy:
2 szklanki mleka
1 budyń śmietankowy (38 g)
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżeczki cukru
250 g masła
Poncz:
Szklanka herbaty
3 łyżki Amaretto
Polewa czekoladowa:
50 g masła
2 łyżki kakao
25 g czekolady
40 g cukru
2 łyżki mleka
Ciasto czekoladowe z kremem budyniowym - przepis:
Rozpoczynamy od zrobienia biszkoptu: w rondelku umieszczamy masło, czekoladę, kakao, cukier, mleko i podgrzewamy na małym ogniu do roztopienia się i połączenia się składników. Po ugotowaniu studzimy do temperatury pokojowej.
Jaja ubijamy i ciągle mieszając dodajemy masę czekoladową.
Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwa równe blaty.
P.s. Czasami po upieczeniu w samym centrum ciasta może powstać minimalny zakalec, ale to nie szkodzi, bo będzie taki sam jak i boki po nasączeniu ciasta.
Kiedy biszkopt jest już gotowy, zabieramy się za zrobienie kremu budyniowego. W 2/3 szklanki mleka rozprowadzamy mąkę, budyń śmietankowy i cukier, a pozostałe mleko zagotowujemy. Do zagotowanego mleka dodajemy pozostałe mleko z budyniem i ciągle mieszając, na malutkim ogniu gotujemy budyń przez ok. 5 min. (Jeżeli w budyniu powstaną grudki należy go przetarć przez sitko). Odstawiamy do przestudzenia.
Masło w temperaturze pokojowej ucieramy na biały krem za pomocą miksera. Po tym do masła dodajemy budyń i miksujemy na najwyższych obrotach przez ok. 5 min, aż powstanie bardzo pulchny krem.
Zbieramy ciasto. Na dno tortownicy kładziemy pierwszą część biszkoptu i dokładnie nasączamy go herbatą połączoną z amaretto, na to wykładamy cały krem i na wierzch kładziemy drugą część już nasączonego biszkoptu. Ciasto odstawiamy do lodówki na 12 godzin.
Kiedy ciasto będzie schłodzone, w rondelku łączymy wszystkie składniki polewy i gotujemy przez ok. 5 min do połączenia się składników. Studzimy.
Polewą w temperaturze pokojowej polewamy ciasto i możemy serwować!
Smacznego!
8 comments
Super:)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńCiacho wygląda wspaniale :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMmm, wygląda znakomicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, takie właśnie i jest! :)
UsuńMniam!!!!
OdpowiedzUsuńWow, wygląda bosko :D
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)