Tort tiramisu
czwartek, września 17, 2015Niedawno prezentowałem tort, który upiekłem dla swojej mamy na urodziny (przepis tutaj), dziś kolejny tort urodzinowy, ale już dla taty. Ojcu bardzo się spodobał.
Tort tiramisu, chyba lepiej być nie może. Wychodzi na prawdę idealny! Mięciutkie blaty biszkoptu, nasączone mocną kawą, przełożone kremem tiramisu i przysypane gorzkim kakao. Pycha! Zrobienie tortu tiramisu zajmuje trochę czasu, ale naprawdę jest warto.
Tort tiramisu - składniki:
Biszkopt domowy upieczony w tortownicy o śr. 24 cm (przepis tutaj)
Nasączenie:
2 szklanki mocnej kawy
5 łyżeczek amaretto
2 łyżki cukru
Krem:
500 ml śmietanki kremówki
500 g serka mascarpone
1/2 szklanki cukru
Dodatki:
5 łyżeczek gorzkiej kakao
Tort tiramisu - przepis:
Rozpoczynamy od zrobienia kremu. W misie serek mascarpone łączymy z cukrem i ubijamy za pomocą miksera na gładką masę, następnie dodajemy kremówkę i ubijamy jeszcze 3-4 min na najwyższych obrotach, aż powstanie nam jednolity, puszysty krem. Należy uważać, aby nie zważyć kremu.
Mocną kawę łączymy z amaretto i cukrem.
Biszkopt dzielimy na cztery równe blaty (jeżeli jest niezbyt gruby na trzy blaty) i każdy blat bardzo dokładnie nasączamy ponczem.
Po tym 3/4 kremu przekładamy do rękawa cukierniczego o dużej, okrągłej tylce i równą warstwą łożymy część krem na biszkopt (staramy się rozliczyć, aby kremu w rękawie wystarczyło na 3 warstwy)
P.s. zawsze wyściełam paterę na której będę serwował tort kawałkami papieru do pieczenia, aby nie zbrudzić ją.
Krem posypujemy 1-2 łyżeczkami kakao.
Robimy tą samą czynność ze wszystkimi pozostałymi blatami biszkoptu.
Pozostałym kremem dekorujemy boki tortu i chłodzimy przez 6-12 godz w lodówce i tort tiramisu jest gotowy.
Smacznego!
10 comments
WOW!
OdpowiedzUsuńPIĘKNIE!
Zapraszam tez do siebie http://smykwkuchni.blogspot.com ;-)))
Dziękuję :)
UsuńObłędny <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAż ekran zaśliniłam...
OdpowiedzUsuńWyglada magicznie...
Poproszę!
:)
Dziękuję :D
UsuńWygląda mega apetycznie, coś wspaniałego ;)
OdpowiedzUsuńNie tylko wygląda ale taki i jest :D :)
UsuńUwielbiam ten smak, a tort-obłęd!!! :)
OdpowiedzUsuń25 year old Data Coordiator Kori Brosh, hailing from Westmount enjoys watching movies like My Gun is Quick and 3D printing. Took a trip to Historic Centre of Salvador de Bahia and drives a Gordini Type 24S. mozesz sprobowac tez z
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)