Sernik jabłkowy bez pieczenia

piątek, października 30, 2015

Sernik jabłkowy bez pieczenia
Sernik jabłkowy bez pieczenia

 Pyszny sernik jabłkowy bez pieczenia, a do tego prawie bez użytku cukru! Sernik z tego przepisu wychodzi na prawdę idealny, bardzo lekki, w miarę słodki (dzięki słodkości jabłek), a do tego nie wymaga pieczenia! Nigdy dotąd nie myślałem, że twaróg i jabłka tak fajnie grają między sobą!

Sernik jabłkowy bez pieczenia



Sernik jabłkowy bez pieczenia - składniki:


1 kg sera lub trzykrotnie zmielonego twarogu
1,5 kg jabłek
1 łyżeczka soku z cytryny
100 g masła
100 ml śmietanki kremówki (36 %)
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki cukru
3 łyżki żelatyny (do masy sernikowej)
1 łyżeczka żelatyny (do wierzchniej warstwy jabłkowej)
2 rogaliki z dżemem z ciasta francuskiego 

Sernik jabłkowy bez pieczenia - przepis:


 Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w ósemki, skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie umieszczamy w garnku, dolewamy 100 ml wody i dusimy ciągle mieszając na małym ogniu przez ok. 20 min, aż jabłka zmiękną. Po ugotowaniu studzimy.
 Jeżeli mamy bardzo kwaśne jabłka, to dodajemy 2-3 łyżeczki cukru, ja właśnie miałem słodkie, dlatego nie dodawałem.

Sernik jabłkowy bez pieczenia

 Uduszone jabłka dzielimy na dwie części (3/4 i 1/4). Większą dodamy do sernika, a mniejszą użyjemy do wierzchniej warstwy sernika.
 Większą część jabłek przecieramy przez sito, lub mielimy blenderem na gładkie puree.

Sernik jabłkowy bez pieczenia

 Do sera dodajemy puree z jabłek, roztopione masło, śmietankę kremówkę i wszystkie dokładnie łączymy między sobą. Pod koniec dodajemy raniej rozpuszczoną w 10 łyżkach wrzątku i ostudzoną żelatynę, i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Sernik jabłkowy bez pieczenia

 Dno tortownicy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Po tym, rogaliki z ciasta francuskiego kroimy na plastry i układamy równą warstwą na dnie tortownicy. Na górę ułożonych ciasteczek wylewamy masę sernikową i odstawiamy do lodówki na 6-12 godzin, aż sernik stężeje.

Sernik jabłkowy bez pieczenia

 Kiedy sernik stężeje, do pozostawionych uduszonych jabłek dodajemy cynamon, cukier, raniej rozpuszczoną w 2 łyżkach wrzątku i ostudzoną żelatynę, i dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę wykładamy równą warstwą na wierzch sernika. Studzimy przez ok. 1 godzinę w lodówce i możemy serwować.

Sernik jabłkowy bez pieczenia

Sernik jabłkowy bez pieczenia
Sernik jabłkowy bez pieczenia

Smacznego!

Podobne przepisy

11 komentarze

  1. o mniam! Zaproś mnie, Łukasz, na taki sernik!! :D :D uwielbiam jabłka i sernik, a to połączenie wydaje się idealne :)

    Pozdrawiam :>

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I na prawdę to połączenie jest idealne <3 :)

      Usuń
  2. Mmm, ale boski! Uwielbiam takie :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow, świetny pomysł na spód z rogali :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo efektowny,przekrój cudny- a smak to pewnie niebiański:)

    OdpowiedzUsuń
  5. jestem u Ciebie pierwszy raz. Piękna strona i śliczna estetyka!
    Super blog!

    OdpowiedzUsuń
  6. Hej!:) Czym radzisz zastąpić spód zamiast rogali?:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spodem na bazie herbatników.
      200 g herbatnikow zmielić w malakserze, dodać 70 g rozpuszczonego masła, wymieszać. Wyłożyć do tortownicy, spresować i wstawić do lodówki na 30 min.

      Usuń
    2. Dziękuję bardzo!:) Pozdrawiam

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: