Babka na białkach

wtorek, marca 15, 2016

Babka na bialkach. Babka bialkowa

Wielkanoc już się zbliża, więc czas na przepisy Wielkanocne! Dziś prezentuję Wam pyszną babkę na białkach. Jest to jedna z moich ulubionych babek, bardziej od niej lubię tylko babę drożdżową. Lubię babkę białkową, ponieważ jest bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu, w miarę słodka, nie potrzebuje wielu składników i zachwyca mnie swą miękkością i wilgotnością. Wielką zaletą tej babki, jest to, że do jej przygotowania nie potrzebujemy proszku do pieczenia, ponieważ swą pulchność zawdzięcza białkom.
Babkę robiłem na żółtkach pozostałym po robieniu budyniu. :)

Inne przepisy Wielkanocne znajdziecie TUTAJ.


Babka na białkach - przepis:


Składniki:


8 białek
200 g masła
170 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
aromat migdałowy

Jak zrobić babkę na białkach?


Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do miękkiej piany. 
Uwaga: Podczas ubijania białek, misa i nasadki miksera muszą być bardzo czyste. Także białka muszą być oddzielone od żółtek bardzo dokładnie, aby do białek nie trafił ani gram żółtka.

Babka na bialkach. Babka bialkowa

Do białek dodajemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok. 5-6 min., do całkowitego rozpuszczenia się krysztalików cukru. Można to sprawdzić ściskając między palcami trochę ubitych białek, jeżeli odczuwamy krysztaliki cukru, jeszcze trochę ubijamy, a jeżeli masa jest jednolita, białka są dobrze ubite.

Babka na bialkach. Babka bialkowa

Babka na bialkach. Babka bialkowa

W dużej misie ubijamy roztopione masło z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i aromatem migdałowym do połączenia się składników.

Babka na bialkach. Babka bialkowa

Do masła dodajemy 1/3 piany z białek i łagodnie mieszamy do połączenia się składników. Po tym dodajemy pozostałe białka i ponownie łagodnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto.

Babka na bialkach. Babka bialkowa

Tak przygotowane ciasto wykładamy do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na babkę. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min.

Babka na bialkach. Babka bialkowa
Po upieczeniu studzimy i dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.

Babka na bialkach. Babka bialkowa

Babka na bialkach. Babka bialkowa

Babka na bialkach. Babka bialkowa

Babka na bialkach. Babka bialkowa

Smacznego!

Podobne przepisy

3 komentarze

  1. Myślałam, że to anielskie ciasto :) Bardzo fajny pomysł na babkę, muszę wypróbować. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: