Budyń domowy
piątek, marca 04, 2016Pyszny, kremowy, aksamitny, leciutki i bardzo smaczny budyń domowy, to idealny deser, który uwielbiają chyba wszyscy (oprócz mnie w dzieciństwie :D). Przygotowanie takiego deseru jest naprawdę bardzo lekkie i idzie bardzo sprawnie, a w dodatku można go jeść od razu po przyrządzeniu, nie musimy oczekiwać do czasu, aż wystygnie, ponieważ jest to deser, który smakuje pysznie na gorąca, zarówno jak i na zimno.
Budyń, to deser, którego w dzieciństwie bardzo nie lubiłem. Choć nadal jestem dzieckiem, ale teraz budyń uwielbiam! :D Chyba nie lubiłem go, ponieważ w dzieciństwie próbowałem budyń z saszetki, a wiadomo, że proszki nie dorównują w smaku domowym wyrobom.
Przepisy na inne desery i ciasta TUTAJ.
Najlepszy budyń domowy - przepis:
Składniki:
2 szklanki mleka (500 ml) o dowolnej zawartości tłuszczu
5 żółtek rozmiaru ,,M" lub 4 rozmiaru ,,L" (najlepiej z domowych jaj)
3/4 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Skórka otarta z pomarańczy lub cytryny
Jak zrobić najlepszy budyń domowy?
Rondelek z mlekiem ustawiamy na średnim ogniu i do momentu, póki mleko zagotuje się, robimy wszystkie pozostałe etapy przygotowania.
Żółtka łączymy z cukrem i lekko ubijamy.
Do żółtek z cukrem dodajemy obie mąki, skórkę otartą z pomarańczy i dokładnie łączymy, aby nie było grudek. Jeżeli powstały grudki masę należy przecedzić.
Do żółtek z cukrem i mąkami, ciągle mieszając trzepaczką, dodajemy 2-3 chochle gorącego mleka. Mieszamy bardzo energicznie, aby żółtka nie skręciłyby się. Tak przygotowaną masę dodajemy do gotującego się mleka.
Gotujemy ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje i od momentu zgęstnienia gotujemy jeszcze ok. 1 min.
Zdejmujemy z ognia i możemy podawać! Budyń domowy można podać na gorąca, także i na zimno. Jeżeli planujemy serwować budyń na zimno, to po ugotowaniu jeszcze gorący budyń przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał korzuszek na powierzchni kremu.
1 comments
Najlepszy :>
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)