Sałatka ziemniaczana z jajkiem
poniedziałek, marca 21, 2016Dziś będzie bardzo kaloryyycznie, bo prezentuję sałatkę ziemniaczaną z jajkiem! Taka sałatka to coś niesamowitego, smakuje po prostu pysznie. Jest bardzo zbilansowana w smaku, z chrupiącymi grzankami, mięciutkimi ziemniakami, z dodatkiem marynowanej cebulki. Uwielbiam ją! Lecz nie polecam robić ją zbyt często, ponieważ jak już wspomniałem, jest to prawdziwa bomba kaloryczna, ale czas od czasu można sobie pozwolić na ucztę.
Sałatka ziemniaczana z jajkiem jest bardzo szybka w przygotowaniu, jeżeli mamy wcześniej ugotowane ziemniaki, to idzie to raz-dwa. Jeżeli chcemy możemy ją wzbogacić szczypiorkiem, smażonym bekonem, łyżeczką musztardy, drobno pokrojonym kiszonym ogórkiem, ale ja pozostaję przy swojej ulubionej wersji, czyli ziemniaki+grzanki+jajka+marynowana cebulka.
Sałatka ziemniaczana z jajkiem - przepis:
Składniki:
4 ugotowane na twardo jajka (Jak je ugotować, możecie przeczytać TUTAJ)
7 średnich ziemniaków ugotowanych w mundurkach
8 kromek chleba tostowego
4 łyżeczki masła
1/2 cebuli
2 łyżki octu winnego lub jabłkowego
2 łyżki majonezu (najlepiej domowy)
3 łyżki kwaśnej śmietany 18-30%
Sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną z jajkiem?
Cebulę kroimy w bardzo cienkie półtalarki. Przekładamy do misy, dodajemy ocet, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min.
Jeżeli nie macie wcześniej ugotowanych ziemniaków i jaj, możecie to zrobić w między czasie, póki cebula będzie się marynowała.
Chleb tostowy kroimy w średniej wielkości kawałeczki. Zazwyczaj kroję jedną kromkę na 16 kwadracików. Po tym, chleb przekładamy na blachę do pieczenia, układamy na nim masło i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 2-3 min, po czym dokładnie mieszamy, aby roztopione masło połączyło się z grzankami. Po tym pieczemy jeszcze ok. 10-12, aż grzanki ładnie się zrumienią.
Ziemniaki obieramy z mundurków i kroimy w dosyć sporą kostkę.
Jajka oczyszczamy i także kroimy w dosyć sporą kostkę.
W misie łączymy ziemniaki, jaja, prawie całe grzanki (trochę zostawiamy do posypania), zamarynowaną cebulę, majonez, śmietanę, sól, pieprz i dokładnie mieszamy.
Odstawiamy na 20-25 min do lodówki, aż wszystkie składniki ,,zaprzyjaźnią się".
Smacznego!
1 comments
Bardzo smakowity przepis. Ze swojej strony polecam przepis na słowacką sałatkę ziemniaczaną jest prosta i pyszna! korniszonki.blogspot.com/2020/01/sowacka-saatka-ziemniaczana-z-jajkami.html
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)