Babka na białkach
wtorek, marca 15, 2016Wielkanoc już się zbliża, więc czas na przepisy Wielkanocne! Dziś prezentuję Wam pyszną babkę na białkach. Jest to jedna z moich ulubionych babek, bardziej od niej lubię tylko babę drożdżową. Lubię babkę białkową, ponieważ jest bardzo smaczna, prosta w przygotowaniu, w miarę słodka, nie potrzebuje wielu składników i zachwyca mnie swą miękkością i wilgotnością. Wielką zaletą tej babki, jest to, że do jej przygotowania nie potrzebujemy proszku do pieczenia, ponieważ swą pulchność zawdzięcza białkom.
Babkę robiłem na żółtkach pozostałym po robieniu budyniu. :)
Inne przepisy Wielkanocne znajdziecie TUTAJ.
Babka na białkach - przepis:
Składniki:
8 białek
200 g masła
170 g mąki pszennej
30 g mąki ziemniaczanej
szklanka cukru
aromat migdałowy
Jak zrobić babkę na białkach?
Białka ubijamy mikserem na najwyższych obrotach do miękkiej piany.
Uwaga: Podczas ubijania białek, misa i nasadki miksera muszą być bardzo czyste. Także białka muszą być oddzielone od żółtek bardzo dokładnie, aby do białek nie trafił ani gram żółtka.
Do białek dodajemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach przez ok. 5-6 min., do całkowitego rozpuszczenia się krysztalików cukru. Można to sprawdzić ściskając między palcami trochę ubitych białek, jeżeli odczuwamy krysztaliki cukru, jeszcze trochę ubijamy, a jeżeli masa jest jednolita, białka są dobrze ubite.
W dużej misie ubijamy roztopione masło z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną i aromatem migdałowym do połączenia się składników.
Do masła dodajemy 1/3 piany z białek i łagodnie mieszamy do połączenia się składników. Po tym dodajemy pozostałe białka i ponownie łagodnie mieszamy, aż powstanie jednolite ciasto.
Tak przygotowane ciasto wykładamy do posmarowanej masłem i oprószonej mąką formy na babkę. Pieczemy w rozgrzanym do 175 stopni piekarniku przez ok. 45-50 min.
Po upieczeniu studzimy i dekorujemy lukrem lub cukrem pudrem.
Smacznego!
4 comments
Babka idealna :)
OdpowiedzUsuńMyślałam, że to anielskie ciasto :) Bardzo fajny pomysł na babkę, muszę wypróbować. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWyśmienita :>
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam. Wyszła super. Przepis genialny w swej prostocie.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)