Jesienne cinnamon rolls z dynią

sobota, września 30, 2017

Jesienne cinnamon rolls przepis

Cinnamon rolls, to jeden z najpopularniejszych wypieków w Stanach Zjednoczonych. Jest to nic innego jak słodkie drożdżówki z nadzieniem cynamonowym, polane lukrem. Lecz dzisiaj nie będzie tradycyjnie, dzisiaj będzie całkiem inna wersja. Zapraszam na jesienne cinnamon rolls z nadzieniem dyniowo-jabłkowym, uwierzcie są o niebo lepsze niż tradycyjne.

Mięciutkie ciasto drożdżowe, ekstra smaczne nadzienie na bazie dyni, jabłek, cynamonu i polewa lukrowa na bazie serka kremowego. Połączenie tradycyjnej receptury, z całkiem nietradycyjnym nadzieniem wynosi jesienne cinnamon rolls na całkiem inny poziom. Całość smakuje po prostu genialnie. Chociaż przepis nie jest łatwy do zrobienia, ale musicie wypróbować, nie poszkodujecie.

Z przepisu wychodzi 

Jesienne cinnamon rolls - przepis:

Ciasto drożdżowe:

1 kg mąki pszennej 
500 ml mleka
7 g drożdży instant
2 łyżki cukru
2 jajka
1 łyżeczka soli
100 g masła

Nadzienie:

250 g puree z dyni (Przepis TUTAJ)
300 g kwaśnych jabłek
2-5 łyżek cukru
3 łyżki cynamonu + 3 łyżki cukru
100 g masła 

Polewa:

250 mascarpone
50 g masła
200 g cukru pudru

Jak zrobić jesienne cinnamon rolls?


Ciasto drożdżowe:

  • Mleko podgrzewamy do temperatury 30-40 stopni (jeżeli zanurzymy palec do mleka, ma być tylko lekko ciepłe). Do mleka dodajemy drożdże instant i cukier. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilkę.
  • Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy sól i lekko mieszamy. 
  • Do mąki wlewamy mleko z drożdżami, wbijamy jajka i wyrabiamy przez ok. 5 min, ciasto będzie mało elastyczne, może nawet lekko się kruszyć.
  • Po tym dodajemy roztopione masło i zagniatamy kolejnych 10 min. Po tym etapie ciasto powinno być elastyczne i nie lepić się do rąk. Jeżeli jest potrzeba dodajemy więcej mąki.
  • Tak zagniecione ciasto wkładamy do posypanej mąką misy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny, aby urosło.
Nadzienie dyniowo-jabłkowe:

  • Jabłka dokładnie myjemy, obieramy ze skórki, wydrążamy nasienia i kroimy w dużą kostkę.
  • Umieszczamy w garnku, zalewamy 100 ml wody, dodajemy cukier (ilość cukru zależy od kwaśności jabłek). Gotujemy przez ok. 20 min, aż jabłka będą całkowicie miękkie i powstanie z nich dżem.
  • Do ciepłych jabłek dodajemy puree z dyni, mieszamy. Jeżeli jest potrzeba dosładzamy wg. własnych upodobań.
  • W osobnej miseczce cynamon łączymy z cukrem. 
  • Odstawiamy nadzienie i mieszankę cynamonową w stronę, aż ciasto wyrośnie.
Lukier:

  • Miękkie masło miksujemy z mascarpone przez 2-3 min. Po tym dodajemy cukier puder i miksujemy do powstania gładkiego, gęstego lukru.
  • Odstawiamy w stronę, aż bułeczki będą upieczone.
Formowanie bułeczek i wykończenie:

  • Wyrośnięte ciasto lekko wygniatamy i wałkujemy na prostokąt o grubości 1,5 cm i wymiarach 40 x 30 cm.
  • Powierzchnię całego prostokąta równomiernie smarujemy nadzieniem dyniowo-jabłkowym. Nadzienie posypujemy równą warstwą cukru cynamonowego. Wszystko to skrapiamy roztopionym masłem. 
  • Ciasto ciasno zwijamy w roladę (zwijamy od dłuższej krawędzi).
  • Roladę kroimy w poprzek na 16 plasterków o grubości 2,5 cm.
  • Tak przygotowane ,,ślimaczki" układamy w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce do pieczenia z odstępami 2-3 cm od siebie (moja miała wymiary 40 x 20 cm i idealnie wpasowywała 16 bułeczek).
  • Blaszkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godz.
  • Wyrośnięte bułeczki wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez 40 min.
  • Upieczone i nadal ciepłe cinnamon rolls polewamy lukrem.

Jesienne cinnamon rolls przepis

Jesienne cinnamon rolls przepis

Jesienne cinnamon rolls przepis


Gotowe! Smacznego!

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Podobne przepisy

2 komentarze

  1. No i znowu narobil nam Pan apetytu :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, ale tylko nie Pan, po prostu - Łukasz :D

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Napisz komentarz, dzięki niemu będę bardzo wesoły! :)

Obserwuj bloga: