Sernik królewski

środa, maja 20, 2015

Sernik królewski

 Król serników, czyli sernik królewski! Na pewno się zgadzam, że ten sernik ma prawo być królewskim, bo smakuje po prostu bosko! Pyszne spód z czekoladowego ciasta kruchego, idealnie dopełnia bardzo łagodną masę serową, a u wierzchu chrupiąca kruszonka niesamowicie upiększa sernik. Pycha! Sernik jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu i nie zajmie więcej 20 min. Zapraszam do wypróbowania!



Sernik królewski

Sernik królewski - przepis:


Składniki:


Ciasto:

2 szklanki mąki (szklanka o pojemności 250 ml)
3/4 szklanki cukru
1 jajko
125 g masła
2 łyżki śmietany
4 łyżeczki kakao
Szczypta soli

Masa sernikowa:

750 g zmielonego twarogu półtłustego
szklanka cukru
5 jaj
100 g masła
Łyżeczka cukru waniliowego
Szczypta soli
Bakalie (opcjonalnie)

Przygotowanie:


 Zaczynamy do przygotowania ciasta. W misie łączymy mąkę, cukier, kakao, sól i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy jajko, roztopione i przestudzone masło, śmietanę i dokładnie wyrabiamy, a następnie zagniatamy i formujemy kulę. Dzielimy na dwie nie równe części (3/5 na spód i 2/5 kruszonka). Większą częścią wykładamy dno i boki tortownicy, a mniejszą wkładamy do zamrażalnika na 10-15 min.
 W misie łączymy twaróg, jaja, cukier, roztopione i przestudzone masło, cukier waniliowy, sól i dokładnie miksujemy przez ok. 2-3 min. Pod koniec jeżeli chcemy dodajemy bakalie.
 Masę sernikową przelewamy do tortownicy wyłożonej raniej ciastem. Kawałek zamrożonego ciasta ścieramy na wierzch sernika lub kruszymy za pomocą rąk.
 Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-55 min.

Sernik królewski

Sernik królewski


Smacznego!

Podobne przepisy

6 comments

  1. Jeden z moich ulubionych serników. Strasznie dawno go nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mój też :) Zapraszam do wypróbowania sernika wg tego przepisu :)

      Usuń
  2. O o jaką śmietanę chodzi słodką czy kwaśną

    OdpowiedzUsuń
  3. Apetyczny serniczek, porywam kawałeczek))

    OdpowiedzUsuń
  4. A proszek do pieczenia sie nie daje🤔

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: