Babeczki dyniowe

poniedziałek, września 29, 2014


 Rok temu odkryłem, że dynia to jest idealny dodatek lub baza do ciast i każdego roku kiedy jest dużo dyni staram się robić ciasta z jej dodatkiem, ale babeczki dyniowe są o niebo lepsze niż ciasta, nie wiem czemu, ale dla mnie smakowały na dużo lepiej niż ciasta, może dlatego, że dopełniał je krem na bazie białek, a może dlatego, że zawsze bardziej lubiłem malutkie babeczki na jeden kęs niż ciasta. No nie wiem, ale uwieżcie mi, że babeczki dyniowe są przepyszne. Bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania!



Babeczki dyniowe - przepis:

Składniki:


400 g wydrążonej i oczyszczonej dyni
3 jaja
8 łyżek oleju
1.5 szklanki cukru
0.5 szklanki mleka
200 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
barwnik pomarańczowy (opcjonalnie)

Krem:

3 białka
5 kopiastych łyżek cukru
8 łyżek wody

Przygotowanie:


 Dynię kroimy w kostkę i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20 min, do momentu aż dynia będzie bardzo miękka. Po tym lekko ostudzamy i miksujemy w malakserze na gładką masę, dopóki puree z dyni jest ciepłe dodajemy do jego cukier i energicznie mieszamy. Całkowicie ostudzamy.
 Do dyni dodajemy jaja, olej i mleko mieszamy trzepaczką i stopniowo dodajemy mieszankę z mąki, proszku do pieczenia i cynamonu, ciągle mieszamy, aby masa była gładka. Papilotki napełniamy ciastem do 3/4 czwartych wysokości i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-27 min. Ostudzamy.
 Dopóki babeczki stygną rozpoczynamy przygotowanie kremu. Białka ubijamy na pyszną pianę. Z cukru i wody na małym ogniu gotujemy przez ok. 7 min syrop. Ciągle ubijając białka bardzo powoli dodajemy gorący syrop i ubijamy do pełnego wystygnięcia kremy.
 Przygotowanym kremem dekorujemy babeczki.


Smacznego!

Podobne przepisy

8 komentarze

  1. Wyglądają cudownie:) i jaki piękny kolor:)

    lekcjewkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Absolutnie rewelacyjne! Chciałbym się teraz taką babeczką uraczyć :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem fanką dyni i domowych wypieków- super przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też jestem fanem dyni ;) Dziękuję :)
      Łukasz

      Usuń
  4. O matko!!!! Wyglądają fantastycznie :) Cudny ten kolorek :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Są urocze :)
    Ja z dynią lubię chyba wszystko :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: