Sernik z budyniem bez pieczenia
czwartek, czerwca 11, 2015
Już kilka miesięcy temu podałem przepis na pyszny sernik z budyniem, który osiągnął dużą popularność na blogu. Dziś prezentuję wam pyszną modyfikację tego sernika, czyli sernik z budyniem bez pieczenia
Sernik jest bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu, puszysty, no po prostu idealny sernik na zimno. Zapraszam do wypróbowania!
750 g twarogu sernikowego
4 łyżki cukru (jeżeli lubimy słodsze, możemy dać 6-8 łyżek)
opakowanie budyniu śmietankowego Dr. Oetker ,,Słodka chwila" (43 g)
3/4 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
200 g śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru wanilinowego
50 g masła
rureczki z kremem
Sernik jest bardzo smaczny, szybki w przygotowaniu, puszysty, no po prostu idealny sernik na zimno. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
750 g twarogu sernikowego
4 łyżki cukru (jeżeli lubimy słodsze, możemy dać 6-8 łyżek)
opakowanie budyniu śmietankowego Dr. Oetker ,,Słodka chwila" (43 g)
3/4 szklanki mleka
2 łyżki żelatyny
200 g śmietanki kremówki
2 łyżeczki cukru wanilinowego
50 g masła
rureczki z kremem
Przygotowanie:
W 6 łyżkach zimnej wody zamaczamy żelatynę i odstawiamy na bok, aż spęcznieje. Po tym doprowadzamy do wrzenia mleko i rozprowadzamy w nim budyń śmietankowy. Budyń studzimy.
Za pomocą miksera ubijamy ser z cukrem, cukrem wanilinowym, kremówką przez ok. 4 min, masa powinna stać się bardzie puszysta. Po tym dodajemy przestudzone, roztopione masło, ostudzony budyń, a spęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej, do rozpuszczenia się najmniejszych grudek i także dodajemy do masy sernikowej. Wszystko dokładnie mieszamy.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm, wykładamy folią i na to układamy rureczki z kremem, aby pokryły całe dno. Na rureczki wlewamy masę sernikową, wierzch równamy i wstawiamy do lodówki na 5-6 godz, a najlepiej na noc lub całą dobę.
Po stężeniu sernik dekorujemy według własnego uznania. Ja udekorowałem sernik kremem na bazie bezy szwajcarskiej (przepis tu).
Smacznego!
13 comments
wow te rurki zatopione w serniku to fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńA ja myślałam ,że to oliwki ,ups ,super.
OdpowiedzUsuńCiekawe byłoby połaczenie sernika z oliwkami :D
UsuńŁał, efekt jest bajeczny :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł, takiego sernika na zimno to ja jeszcze nie widziałam :)
OdpowiedzUsuńO! Wygląda pysznie. Łukasz a co jest na spodzie, bo chyba w składnikach tego "czegoś" nie ma ;)
OdpowiedzUsuńJest, na spodzie sa rureczki z kremem :)
UsuńŚwietny pomysł z tymi rurkami! Sernik cudnie się prezentuje!!!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTrochę zmodyfikowaliśmy przepis.Wykładamy dno i boki tortownicy herbatnikami i posypujemy górę tartą czekoladą.Przepis świetny.Pozdrawiamy.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie👍
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)