Jak ugotować jajka na twardo?

sobota, sierpnia 29, 2015

 Pewnie nieraz się zdarzaliście z sytuacją, że jajka podczas gotowania pękały, lub po ugotowaniu żółtko było ciemne, dlatego właśnie i powstał ten poradnik ,,Jak ugotować jajka na twardo". Sam spotykałem się z takimi sytuacjami, dopóki nie zobaczyłem w telewizorze przepis jak ugotować idealnie jajko i chcę dziś z Wami nim się podzielić!



Jak ugotować jajka na twardo - poradnik:


1. Do ciepłej wody bardzo ostrożnie wkładamy jaja (wody potrzeba tyle, aby pełnością przykrywała jaja) i dodajemy łyżeczkę soli. Pewnie większość myśli ,,Po co jest potrzebna sól w wodzie, jeżeli do jajka i tak się nie przedostanie?", ale przyczyna jest bardzo prosta! Jeżeli do wody dodamy soli, to ona po prostu szybciej nam się zagotuje.
2. Wodę doprowadzamy do wrzenia.
3. Od czasu zagotowania się, jaja gotujemy dokładnie 8 min.
4. Po ugotowaniu jajka zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 5 min, aby zatrzymać gotowanie i aby jajko łatwo się czyściło.

I to jest wszystko jajko po oczyszczeniu będzie miało idealnie ścięte białko i żółciutkie żółtko.



Podobne przepisy

2 comments

  1. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  2. dodanie soli do wody nie przyspiesza gotowania tylko opoznia!!.w przypadku jajek sol do wody na samym poczatku dodaje sie tylko dlatego poniewaz nie pozwala na wyplyniecie bialka w przypadku pekniecia.scina je zaraz po niewielkim wyplynieci ze skorupki.natomiast w przypadku makaronu najpierw doprowadzamy wode do wrzenia a dopiero potem solimy i wrzucamy makaron co przyspiesza gotowanie.

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: