Jak zrobić kawę latte bez ekspresu?
poniedziałek, listopada 09, 2015Kawa Latte. |
Nic nie może być lepiej niż pyszna kawa latte na śniadanie! Bardzo lubię latte, ale jako, że nie mam w domu ani ekspresu, ani spieniacza do mleka, to nigdy dotąd jej nie robiłem... To się zmieniło pewnego dnia, kiedy przeczytałem poradnik ,,Jak spienić mleko bez spieniacza". Pomyślałem, że w taki sposób można zrobić latte. Nie wyszło zrobić mi jej z pierwszego razu, ale próba za próbą i wyszła taka jak w najlepszych kawiarenkach!
Jeżeli, także jak ja nie macie ekspresu i spieniacza, nie przejmujcie się, zrobić pyszną kawę da się i w warunkach domowych. Zachęcam do przeczytania mego poradnika ,,Jak zrobić kawę latte bez ekspresu?".
Składniki i potrzebne rzeczy:
1-3 łyżeczek kawy lub rozpuszczalnej kawy (w zależności jak mocną lubicie)
2/5 szklanki (w której będziecie serwować kawę) wody
2/5 szklanki mleka
cukier (opcjonalnie)
Słoik z pokrywką
Tygielek do kawy ( jeżeli robimy z prawdziwą kawą)
Lejek
Łyżka i łyżeczka
Jak zrobić kawę latte bez ekspresu? - poradnik:
Do tygielka wsypujemy kawę i wlewamy wodę. Ustawiamy na gazie i gotujemy do momentu, aż kawa zacznie mocno się pienić i szybko zdejmujemy z ognia, trwa to ok. 5 min. Ciągle obserwujemy, ponieważ kawa bardzo się pieni kiedy wrze i często ,,ucieka" z tygielka. Po zrobieniu, kawę przecedzamy przez drobne sito z filtrem do kawy (lub w dwie warstwy złożonymi ręczniczkami kuchennymi), aby nie było ziarenek.
Jeżeli używamy rozpuszczalnej kawy po prostu zalewamy wrzątkiem.
Połowę mleka wlewamy do słoiczka i podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez 30 sekund. Po tym zakręcamy słoiczek i bardzo energicznie wstrząsamy, aż mleko się spieni. Wlewamy do szklanki w której będziemy serwować.
Jeżeli mamy spieniacz, to spieniamy mleko za pomocą jego.
Do mleka zaczynamy wlewać kawę. Robimy to bardzo ostrożnie za pomocą lejka i łyżki. Lejek trzymamy po środku nad powierzchnią spienionego mleka i po jednej łyżce wlewamy kawę. Jeżeli kawę będziemy wlewać szybko, to ona połączy się z mlekiem i nie uzyskamy efektu trzech warstw.
Po tym drugą część mleka podgrzewamy w kuchence mikrofalowej przez ok. 30 sekund, dokładnie spieniamy w zamkniętym słoiczku i za pomocą łyżki układamy powstałą pianę na wierzch kawy (mleko nie wlewamy).
Serwujemy! Cukier dodajemy kiedy kawa jest już podana.
Smacznego!
8 comments
A jeżeli nie mam mikrofalówki? To co wtedy..?
OdpowiedzUsuńPodgrzać mleko w rondelku, do temperatury +- 60-70 stopni, aż zaczną pojawiać się malutkie bąbelki :)
UsuńMniam :-) uwielbiam taką kawę :-)
OdpowiedzUsuńNa śniadanie, to co trzeba! :)
UsuńMniam, to jedyna kawa, jaką lubię:) Wyszła Ci cudownie:)
OdpowiedzUsuńTeż ją uwielbiam! :) Dziękuję :)
Usuńszkoda, że wcześniej nie znałam Twojego przepisu! teraz już mam spieniacz, dość profesjonalny z firmy Morphy Richards, ale podziwiam Twoją kreatywność, chłopaku! ;) tak trzymaj!
OdpowiedzUsuńPolecam również podgrzać mleko w rondelku i ubić blenderem. Robię tak już od jakiegoś czasu i zawsze wychodzi pyszna kawka. Pozdrawiam wszystkich kawoszy ;)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)