Domowa przyprawa do piernika
wtorek, listopada 24, 2015![]() |
Domowa przyprawa do piernika |
Większość uważa, że przygotowanie domowej przyprawy do piernika, to jest bardzo trudna sprawa. Nic bardziej mylnego! Do jej przyrządzenia wystarczy jedynie dobrego młynku do kawy (lub moździerza) i kilku przypraw, których większość takie jak cynamon, goździk, pieprz, ziele angielskie są u każdego w domu.
Składniki:
50 g lasek cynamonu (radzę nie używać kupowanego zmielonego, bo ma słabszy smak i aromat)
20 g mielonego imbiru
1.5 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
10 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżeczki goździków
1/2 łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie)
Przygotowanie:
W młynku do kawy, lub moździerzu (zazwyczaj mielę w młynku) mielimy laski cynamonu, czarny pieprz, ziele angielskie, goździki. Po zmieleniu do składników dodajemy mielony imbir, kardamon, gałkę muszkatołową i płatki chilli. Wszystko dokładnie łączymy se sobą, przesiewamy przez drobne sitko i przekładamy do zamykanego słoiczka. Gotowe!
Tak przygotowana przyprawa może być chroniona w zamkniętym słoiczku przez rok, lub dłużej.
Smacznego!
www.mojpieknystol.pl
3 comments
Domowa jest najlepsza! :)
OdpowiedzUsuńZgadzam się domowa jest o dużo lepsza! :)
OdpowiedzUsuńDomowa przyprawa jest najlepsza, wiadomo. ;)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)