Uniwersalne ciasto drożdżowe

sobota, listopada 21, 2015

Uniwersalne ciasto drożdżowe
Uniwersalne ciasto drożdżowe
 Uniwersalne ciasto drożdżowe, czyli drożdżowe, które pasuje idealnie do wypieków słodkich i wytrawnych. Wypieki z takiego ciasta wychodzą na prawdę pyszne! Ciasto jest puszyste, bardzo smaczne, mięciutkie, ładnie się zapieka, rośnie bardzo prędko i jest proste w przygotowaniu!
 Uwielbiam ciasto drożdżowe i jest to chyba najczęściej robione przez mnie ciasto! Ciasto z tego przepisu używam do wszystkiego!

Przepisy z użyciem tego ciasta:
Kulebiak z kapustą i grzybami 
Bułeczki z mięsem mielonym


Uniwersalne ciasto drożdżowe - przepis:

Składniki:
800 g mąki
400 ml mleka
7 g drożdży instant
2 łyżki cukru (jeżeli robimy słodkie wypieki dodajemy 5 łyżek)
1 łyżeczka soli
50 g masła


Jak zrobić uniwersalne ciasto drożdżowe? 

W rondelku zagrzewamy mleko, do pojawienia się małych bąbelków obok ścianek rondla. Po tym dodajemy drożdże i cukier i dokładnie mieszamy.

W dużej misie łączymy mąkę z solą i dodajemy mleko z drożdżami. Wszystko mieszamy łyżką, aż ciasto zacznie się łączyć.

Uniwersalne ciasto drożdżowe

W lekko połączone ciasto dodajemy roztopione i przestudzone masło i wyrabiamy, aż ciasto połączy się. Przekładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto przez ok. 5-7 min, aż będzie miękkie i elastyczne.



Można ciasto wyrobić w robocie planetarnym z hakiem do wyrabiania ciasta. Robię tak bardzo często, ale tym razem wyrabiałem ręcznie i nie sprawiło to żadnego problemu, bo ciasto zagniatało się bardzo łatwo.

Uniwersalne ciasto drożdżowe

Przekładamy wyrobione ciasto do olejem posmarowanej misy, posypujemy z wierzchu mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godz, aż ciasto urośnie w 2-2,5 razy.

Uniwersalne ciasto drożdżowe

Uniwersalne ciasto drożdżowe

Gotowe! Udanych wypieków!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 

Podobne przepisy

13 comments

  1. Zapomniałam napisać, że skorzystałam z przepisu..dziękuję bardzo..

    OdpowiedzUsuń
  2. 7 gr.drozdzy instant to ile to jest drozdzy swiezych ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto urosło i co dalej nie napisane? Jaka wielkość blaszki? Ile piec i w ilu stopniach?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest bazowy przepis tylko na same ciasto, które następnie używany do innych wypieków gdzie jest potrzebne ciasto drożdżowe.

      Usuń
  4. ale tak bez jajek ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki typ mąki?

    OdpowiedzUsuń
  6. bede probowac podobne ciasto wyrabiala moja tescowa bylo super na drozdzowki z serem rogaliki mmmniam

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciekawy pomysł, ciasto które nadaje się praktycznie do wszystkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Choć nie lubię piec ciasta drożdżowego, bo raz mi się uda, raz nie, ten przepis wydał mi się bardzo ciekawy. Muszę go koniecznie wypróbować, może zmienię zdanie ,że przy wyrabianiu drożdżowego trzeba się namęczyć, żeby ciasto było dobre,puszyste i wilgotne.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie pokazane nawet jak wyglada po upieczeniu byloby mi lzej jakbym widziala czy naprawde wyrosl upieczony

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: