Naleśniki tradycyjne - przepis
wtorek, listopada 17, 2015
Naleśniki tradycyjne, to jest idealne śniadanie, lub podstawa do obiadu, lub kolacji. Naleśniki są zaliczane do dań trudnych w przygotowaniu, ponieważ często wychodzą grube, niesmaczne, przypalone, z grudkami lub podczas przygotowywania lepią się do patelni. W przepisie postaram się podać porady jak uniknąć tych problemów.
Składniki na ok. 10 naleśników:
Naleśniki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre, cieniutkie, mięciutkie, elastyczne i co najważniejsze bardzo smaczne!
Naleśniki tradycyjne - przepis:
Szklanka mleka (250 ml)
Szklanka wody (250 ml)
2 jajka
1 i 1/5 szklanki mąki pszennej tortowej (200 g)
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki cukru
3 łyżeczki oleju
olej do smażenia
Jak zrobić naleśniki?
- W misie łączymy razem ze sobą jaja, mleko, wodę, olej, sól i cukier. Następnie dodajemy przesianą mąkę i mieszamy, aby składniki połączyły się. Następnie ciasto przecedzamy przez sito, aby uniknąć nawet najmniejszej grudki mąki. Po tym odstawiamy ciasto na naleśniki do lodówki na 20 min, aby nabrało poprawnej konsystencji.
- Po odpoczęciu sprawdzamy czy ciasto ma poprawną konsystencję: zanurzamy łyżkę w cieście i podnosimy pionowo. Ciasto powinno płynnie spływać z łyżki, ale cienka warstwa ciasta powinna pozostawać na łyżce. Jeżeli ciasto spływa z łyżki powoli dodajemy trochę mleka, lecz jeżeli prędko i nie pozostaje warstwa na łyżce dodajemy trochę mąki.
- Mocno nagrzewamy patelnię nie przywierającą (lub najlepszą jaką mamy w domu). Za pomocą ręczniczka papierowego złożonego w kilka warstw smarujemy patelnię olejem. Po tym na patelnię wlewamy 3/4 standardowej chochli ciasta na naleśniki (lub tyle, aby patelnia była pokryta cienką warstwą ciasta), smażymy na średnim ogniu przez ok. 60-90 sekund z jednej strony, przewracamy i jeszcze ok. 30 sekund z drugiej, aby byli lekko zrumienione. Przed smażeniem każdej następnej porcji ciasta, patelnię smarujemy olejem.
Gotowe! Smacznego!
4 comments
Aż zgłodniałem :D
OdpowiedzUsuńWygląda nieźle :) Czy mogą być trudne dla początkującego kucharza?
OdpowiedzUsuńWcale nie 👌🏼 Nawet początkujący poradzi.
Usuń21 yrs old Analyst Programmer Valery Simnett, hailing from Chatsworth enjoys watching movies like "Sound of Fury, The" and Playing musical instruments. Took a trip to Timbuktu and drives a Ferrari 250 GT SWB Speciale Aerodinamica. sprawdz tutaj
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)