Ciasto korzenne

czwartek, listopada 26, 2015

Ciasto korzenne
Ciasto korzenne

 Ciasto korzenne, to jest jedno z moich ulubionych ciast, ponieważ uwielbiam wszystko co w sobie ma przyprawę korzenną (naprawdę wszystko!). Jest to bardzo proste w przygotowaniu ciasto, ale jakie pyszne, że aż trudno opisać słowami. Puszyste, w miarę słodkie, niesamowicie pachnące domową przyprawą korzenną. Jest po prostu idealne!
 Jeżeli nie lubicie przypraw korzennych to polecam ciasto czekoladowo-kawowe (przepis TU).



Ciasto korzenne - przepis:


Składniki:


2 jajka
100 g masła
1/2 szklanki mleka
1,5 szklanka mąki
3 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (przepis TUTAJ)
2 łyżeczki kakao
2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie)
100 g powidła śliwkowego lub z żurawiny

Przygotowanie:


W misie łączymy ze sobą jaja, roztopione i przestudzone masło, i mleko.

Ciasto korzenne

Do składników mokrych dodajemy przyprawę do piernika, mąkę, proszek do pieczenia, kakao, płatki chilli i wszystko dokładnie łączymy, aż masa będzie jednolita. Do wymieszania wystarczy trzepaczki, mikser zbytnio ubije ciasto i będzie ono mniej pulchne.

Ciasto korzenne

Ciasto korzenne

Pod koniec do ciasta dodajemy powidła, dokładnie łączymy między sobą, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50-55 min.

Ciasto korzenne

Po upieczeniu ciasto studzimy i dekorujemy wg. uznania. Ja polałem polewą czekoladową (przepis na polewę znajdziecie w tym przepisie).

Ciasto korzenne

Ciasto korzenne

Smacznego!

Podobne przepisy

12 comments

  1. Pyszne i aromatyczne ciacho na Święta! A jakie cudne, apetyczne fotki...

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak pięknie wyrośnięte :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam. Robiłam dwa razy to ciasto. I za każdym razem nie wyszło. Nie było wyrośnięte, miało mały zakalec i w ogóle nie przypominało tego z Twoich zdjęć (było ciemniejsze). Na szczęście dało się go zjeść - bo naprawdę dobrze smakowało. Dodam, że zazwyczaj nie mam problemu z takimi ciastami i robiłam je dokładnie wg instrukcji... Nie wiem co poszło nie tak... Smaczne, aczkolwiek już nie upiekę... Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nawet nie wiem w czym może być przyczyna... U mnie za każdym razem wychodzi idealne. Zawsze wygląda tak jak na zdjęciu. Jedyna przyczyna, która przychodzi mi do głowy to słabej jakości proszek do pieczenia.
    Jutro spróbuję upiec wg. mego opisu, może coś ominąłem. :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hmm, myślę, że to nie wina proszku. Za pierwszym razem użyłam resztki proszku, który był w opakowaniu, ale za drugim razem otworzyłam nową świeżą paczuszkę, a ciasto wyszło jeszcze gorzej...

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu, dziękuję Ci, że napisałaś, że ciasto nie wyszło. Sprawdziłem i właśnie... w przepisie podałem za małą ilość mąki... Przepraszam! Już poprawiłem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Też uwielbiam wszystkie korzenne i piernikowopodobne ciacha. Twoje wygląda super ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo smakowicie wygląda, postaram się wypróbować przepis :) Z ciast o korzennym smaku najczęściej robię chlebki dyniowe ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. wyborne ciasto, ach zjadłoby się kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Krótkie pytanie!Co z cukrem?W przepisie go nie ma.Pozdrawiam😃

    OdpowiedzUsuń
  11. Trzeba dodać 3/4 szklanki cukru na pierwszym etapie przygotowania. Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: