Budyń domowy

piątek, marca 04, 2016

Najlepszy budyn domowy

Pyszny, kremowy, aksamitny, leciutki i bardzo smaczny budyń domowy, to idealny deser, który uwielbiają chyba wszyscy (oprócz mnie w dzieciństwie :D). Przygotowanie takiego deseru jest naprawdę bardzo lekkie i idzie bardzo sprawnie, a w dodatku można go jeść od razu po przyrządzeniu, nie musimy oczekiwać do czasu, aż wystygnie, ponieważ jest to deser, który smakuje pysznie na gorąca, zarówno jak i na zimno.
Budyń, to deser, którego w dzieciństwie bardzo nie lubiłem. Choć nadal jestem dzieckiem, ale teraz budyń uwielbiam! :D Chyba nie lubiłem go, ponieważ w dzieciństwie próbowałem budyń z saszetki, a wiadomo, że proszki nie dorównują w smaku domowym wyrobom.

Przepisy na inne desery i ciasta TUTAJ.

Najlepszy budyń domowy - przepis:


Składniki:


2 szklanki mleka (500 ml) o dowolnej zawartości tłuszczu
5 żółtek rozmiaru ,,M" lub 4 rozmiaru ,,L" (najlepiej z domowych jaj)
3/4 szklanki cukru
2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
Skórka otarta z pomarańczy lub cytryny

Jak zrobić najlepszy budyń domowy?


Rondelek z mlekiem ustawiamy na średnim ogniu i do momentu, póki mleko zagotuje się, robimy wszystkie pozostałe etapy przygotowania.
Żółtka łączymy z cukrem i lekko ubijamy.

Najlepszy budyn domowy

Do żółtek z cukrem dodajemy obie mąki, skórkę otartą z pomarańczy i dokładnie łączymy, aby nie było grudek. Jeżeli powstały grudki masę należy przecedzić.

Najlepszy budyn domowy

Do żółtek z cukrem i mąkami, ciągle mieszając trzepaczką, dodajemy 2-3 chochle gorącego mleka. Mieszamy bardzo energicznie, aby żółtka nie skręciłyby się. Tak przygotowaną masę dodajemy do gotującego się mleka.

Najlepszy budyn domowy

Gotujemy ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje i od momentu zgęstnienia gotujemy jeszcze ok. 1 min.

Najlepszy budyn domowy

Zdejmujemy z ognia i możemy podawać! Budyń domowy można podać na gorąca, także i na zimno. Jeżeli planujemy serwować budyń na zimno, to po ugotowaniu jeszcze gorący budyń przykrywamy folią spożywczą, aby nie powstał korzuszek na powierzchni kremu.

Najlepszy budyn domowy

Najlepszy budyn domowy

Najlepszy budyn domowy

Smacznego!

Podobne przepisy

1 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: