Jak obrać migdały z brązowej skórki?
środa, maja 11, 2016Czasami potrzebujemy migdałów bez skórki, możemy je kupić w sklepie w postaci płatków migdałowych, ale takie płatki kosztują bardzo drogo ( na Litwie za 30 g płatków migdałowych trzeba zapłacić 0,80 euro, czyli ok. 3,50 zł). Więc poco mamy przepłacać? Przecież obranie migdałów z brązowej skórki, to dosłownie 2-3 minuty pracy, a zaoszczędzimy na tym trochę kasy.
Tak obrane migdały idealnie pasują do dekoracji ciast, do zmielenia na mączkę migdałową, którą potem możemy użyć do makaroników lub ciast.
Jak obrać migdały z brązowej skórki? - poradnik:
Potrzebne rzeczy:
Migdały
Rondelek
Woda
Blaszka do pieczenia
Jak ściągnąć skórkę z migdałów?
Migdały umieszczamy w rondelku i zalewamy wodą, aby byli całkowicie pokryte. Ustawiamy na średnim ogniu i gotujemy do zagotowania się wody. Po zagotowaniu się gotujemy 1-2 minuty.
Migdały odcedzamy z wody. Teraz pod lekkim naciśnięciu skórka sama zacznie odchodzić od migdała.
Migdały przecieramy ręczniczkiem papierowym z nadmiaru wody, układamy na blaszce do pieczenia i podpiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 10 min.
GOTOWE!
3 comments
Dziękuję. Działa!
OdpowiedzUsuńsuper patent dziękuję:)
UsuńRewelacyjny sposób-łatwo i bardzo szybko.
OdpowiedzUsuńOlga
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)