Bakłażan faszerowany kaszą kuskus
czwartek, maja 05, 2016Bakłażan faszerowany kaszą kuskus, to danie, które idealnie pasuje na obiad lub kolację. Robi się go dosyć sprawnie, a smakuje po prostu idealnie! Połączenie kuskusu z suszonymi pomidorami, bardzo fajnie podkreśla, a nawet uzupełnia smak dosyć neutralnego bakłażana. Już wcześniej prezentowałem połączenie kuskusu z suszonymi pomidorami, dlatego wiedziałem, że i tu to połączenie smaków będzie nie mniej dobre.
Czasami łódeczka z bakłażana wychodzi sucha, niesmaczna i trudna do jedzenia, ale napewno nie w tym przepisie! Bakłażan po upieczeniu jest bardzo miękki, soczysty i smaczny, aby upewnić się musicie sami wypróbować :)
Bakłażan faszerowany kaszą kuskus - przepis:
Składniki na 4 porcje:
2 większe bakłażany
1 szklanka kuskusu + 2 szklanki wrzącej wody
5 suszonych pomidorów w oleju
1 duża cebula
1 średnia papryka (u mnie zielona), lub 1/2 większej
2 łyżki koperku (u mnie mrożony)
2 łyżeczki masła
2 łyżeczki oleju
50 g sera
sól, pieprz
Jak zrobić bakłażany faszerowane kaszą kuskus?
Bakłażany przekrawamy wzdłuż na połowę. Po tym miąższ nadkrawamy w kratkę, ale staramy się nie uszkodzić skórki. Bakłażany solimy, pieprzymy, skrapiamy olejem i zawijamy pojedynczo w aluminiową folię.
Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 18-20.
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 min, aż napęcznieje.
W między czasie cebulkę i paprykę kroimy w drobną kostkę i szklimy na roztopionym maśle przez ok. 3-5 min, aby tylko lekko zmiękły.
Po tym dodajemy odsączone z oleju i pokrojone suszone pomidory.
Zeszklone warzywa dodajemy do napęczniałego kuskusu. Mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem wg. smaku, i dodajemy posiekany koper.
Upieczone bakłażany lekko studzimy. Za pomocą łyżki wydrążamy część miąższu, aby powstała łódeczka z bakłażana. Lekko solimy powstałe łódeczki.
Wydrążony miąższ można dodać do kuskusu, ale ja tego nie robię.
Bakłażany napełniamy nadzieniem z kuskusu, posypujemy startym serem i zapiekamy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku, aż się roztopi ser.
7 comments
Mniam, co za pyszności!
OdpowiedzUsuńTo musi być wyśmienite :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam faszerowane warzywa :-)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńPowyżej pisałam, że pyszności i się nie myliłam :). Zrobiłam i z pewnością wrócę do tych bakłażanów. Mniam, mniam...
OdpowiedzUsuńDziękuję za wykorzystanie przepisu :) Super, że przypadł do gustu :)
UsuńKocham takie dania! :)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)