Ciasto czekoladowe bez cukru, mąki i tłuszczu

środa, kwietnia 20, 2016

Ciasto czekoladowe bez cukru, maki i tluszczu

Trudno jest wyobrazić ciasto bez cukru, glutenu, laktozy i tłuszczu, ale to jest możliwe. Już wcześniej przedstawiałem Wam ciasto jaglane bez cukru i mąki, zaś dziś serwuję ciasto czekoladowe bez cukru, mąki i tłuszczu! Ciasto wg. tego przepisu wychodzi naprawdę cudowne, jest bardzo wilgotne, pulchne, leciutkie i w miarę słodkie dzięki naturalnej słodyczy daktyli i bananów i nieco przypomina Brownie, tylko jest trochę bardziej puszyste.
Jako zamiennik cukru w cieście występują daktyle, oraz dojrzałe banany, te naturalne składniki są na dużo zdrowsze od cukru, oraz mają trochę mniej kalorii. Jako zamiennik mąki glutenowej występują kakao, oraz mączka migdałowa, czyli bardzo drobno zmielone migdały, dzięki którym ciasto ma lekki posmak orzechów.


Ciasto czekoladowe bez cukru, mąki i tłuszczu - przepis:


Składniki:


250 g daktyli
2 szklanki wrzątku (do zamoczenia daktyli)
2 dojrzałe banany
3 jajka
50 g kakao
50 g mączki migdałowej (zmielone na mąkę migdały)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić ciasto czekoladowe bez cukru, mąki i tłuszczu?


Daktyle zamaczamy we wrzątku i odstawiamy na 20 min. Po tym odsączamy daktyle, ale zachowujemy 1/2 szklanki płynu. 



Odsączone daktyle i oczyszczone banany umieszczamy w malakserze, dodajemy wodę pozostawioną po nasączeniu daktyli i miksujemy na gładką masę.

Ciasto czekoladowe bez cukru, maki i tluszczu

Do masy bananowo-daktylowej dodajemy jaja i ponownie miksujemy.

Ciasto czekoladowe bez cukru, maki i tluszczu

Następnie masę przekładamy do misy i do niej przesiewamy kakao, mączkę migdałową, proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy, lub mieszamy trzepaczką.

Ciasto czekoladowe bez cukru, maki i tluszczu

Ciasto czekoladowe bez cukru, maki i tluszczu

Ciasto wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20 cm i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 50 min do tz. suchego patyczka. Po upieczeniu studzimy i możemy serwować!

Ciasto czekoladowe bez cukru, maki i tluszczu

Ciasto idealnie smakuje ze szklanką ciepłego mleka :)

Ciasto czekoladowe bez cukru, maki i tluszczu

Ciasto czekoladowe bez cukru, maki i tluszczu

Ciasto czekoladowe bez cukru, maki i tluszczu

Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz :)


Podobne przepisy

16 komentarze

  1. Poproszę bardzo duży kawałek tego ciasta! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, bo został tylko bardzo mały kawałeczek :D Ale i nim mogę się podzielić :D

      Usuń
  2. No proszę, niby takie "ubogie" w te klasyczne składniki, a jak pysznie wygląda! :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ile kalorii może mieć taką jedną kostka 100g??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wg. moich obliczeń porcja 100 g będzie miała 166 kcal 😊

      Usuń
  4. A czym można zastąpić mączkę migdałową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli nie zależy nam na tym, aby ciasto było bez glutenowe, to możemy zamienić mąką pszenną :)

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź ;)

      Usuń
  5. A czy można użyć mąki kokosowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najwyżej wyjdzie ciacho ala-kokosowe :-) Pozdrawiam

      Usuń
    2. Też szukam zamiennika :) Jak wyszło z kokosową?

      Usuń
  6. Moje dziecko nie je cukru. Dziękuję Ci Łukaszu za ten przepis. Jutro idziemy na urodziny i weźmiemy że sobą to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Mile, że takiego rodzaju przepis przydał się 😊

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: