Najlepsze pierniczki świąteczne!

środa, grudnia 07, 2016

Najlepsze pierniczki swiateczne!

Trudno skojarzyć święta bez smaku i zapachu pierniczków. Są uwielbiane przez każdego, nikt, po prostu nikt nie może im się oprzeć. 

Sam bardzo lubię pierniczki, ale ich przygotowanie zawsze było dla mnie wyzwaniem, długo szukałem przepisu, który będzie naprawdę idealny. W końcu udało mi się ułożyć taki przepis, pierniczki wg. niego są cudowne, bardzo korzenne, jest dobrze odczuwalny smak miodu, kształt po upieczeniu prawie się nie zmienia, ich powierzchnia wychodzi bardzo gładka, czyli nie widać żadnych pękniętych rysów.

Pierniczki najlepiej przygotować 2-3 tygodnie do świąt, aby zdążyły zmięknąć i nabrać prawdziwego smaku pierniczków, bo czym dłużej leżakują, tym lepsze są :) 

Najlepsze pierniczki świąteczne - przepis: 

Z podanego przepisu wychodzi ok. 50-60 pierniczków

80 g masła
80 g cukru pudru
200 g naturalnego miodu (ok. 3/5 szklanki)
3 łyżeczki przyprawy korzennej (najlepiej domowej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 łyżeczki soli
450 g mąki (ok. 2,5 szklanki) + do podsypania stolnicy
1 duże jajko rozmiaru L (lub 2 mniejsze rozmiaru M)
2,5 łyżeczki kakao (opcjonalnie, jeżeli chcemy bardziej ciemne pierniczki) 

Jak zrobić pierniczki?

  • W rondelku topimy masło, dodajemy cukier puder, miód, dokładnie mieszamy do połączenia się składników i zdejmujemy z ognia.
  • W misie łączymy mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę korzenną, kakao (jeżeli dodajemy), sól.
  • Do wymieszanych składników suchych dodajemy masło z miodem, lekko mieszamy i wbijamy jajko. Zagniatamy za pomocą drewnianej łyżki ciasto przez ok. 3 min  (ciasto będzie bardzo kleiste). Tak przygotowane ciasto zawijamy w folię spożywczą i zostawiamy na 1-2 godz. w temperaturze pokojowej, aby nabrało poprawnej konsystencji.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
  • Odpoczęte ciasto, dzielimy na mniejsze porcje. Każdą wałkujemy* na podsypanej mąką stolnicy na blat o grubości 3-4 mm. Wycinamy ciastka za pomocą foremki do pierniczków i ostrożnie przekładamy na blaszkę z odstępami ok. 1-1,5 cm. Skrawki ponownie wyrabiamy, i robimy kolejną porcję ciastek. 
  • Górę ciastek, na których pozostaje surowa mąką lekko przecieramy mokrym palcem, aby nie pozostawało surowej mąki.
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 12-13 min, aż ładnie się zrumienią. 
  • Pierniczki przekładamy do puszki na 1-2 tyg., aby zmiękły i najlepiej chowamy, aby nikt z domowników nie podjadał.
  • Pierniczki dekorujemy za pomocą lukru królewskiego 1-2 dni przed podaniem, lub podarowaniem :)
* Czasami zdarza się, że ciasto jest bardzo miękkie i rwie się. W takim wypadku należy dodać do ciasta dodatkowych 50-100 g mąki.

Najlepsze pierniczki swiateczne!

Najlepsze pierniczki swiateczne!

Najlepsze pierniczki swiateczne!

Smacznego!

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz:)

Podobne przepisy

11 comments

  1. witam! cudowne, zapisuję przepis-pozdrawiam!rysiaa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Przepis jest naprawdę warty wypróbowania :)

      Usuń
  2. A ja wczoraj zrobiłam....zamknięte w puszce poczekają na lukrowanie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moje nie doczekały hihi 😂

      Usuń
    2. Moje też raczej nie doczekają.mam w domu samych łasuchów na słodkości.

      Usuń
  3. A czy można zastąpić przyprawę korzenną np. cynamonem albo przyprawą do piernika?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można użyć przyprawy do piernika, to prawie te same przyprawy ;)

      Usuń
  4. Moge polukrowac wystudzone pierniczki i przechowywac juz udekorowane? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Można, ale najlepiej wtedy upiec je i udekorować tydzień przed świętami (Za tydzień też zdążą zmięknąć) 😄 Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Dziekuje za odpowiedz! Zrobilam pierniczki wedlug Twojego przepisu i postawilam ciasto na noc w lodowce-niestety pierniczki nie wyszly gladkie, ciasto bardzo trudno sie walkowalo i bylo suche. Podgrzalam je nieco, ale niewiele to pomoglo, choc sprawilo, ze bylo ono bardziej plastyczne - dodalam troche mleka i odrobine miodu, udalo sie wyciac i upiec tylko kilka sztuk. Co zrobilam zle? Pozdrawiam! :)

      Usuń
    3. Naprawdę, to nawet nie wiem, ale widocznie, że nie przytrzymano się proporcji podanych w przepisie. Jest to mój sprawdzony przepis.
      Dużą rolę mogło odegrać całonocne leżakowanie ciasta w lodówce, widocznie bardzo wysechło podczas leżakowania i dlatego trudno się wałkowało. Ciasto musiało leżakować w temp. pokojowej tylko przez kilka godz.😄 Mam nadzieję, że jeszcze raz sprobujesz i za drugim razem wszystko się uda 😄
      Pozdrawiam!

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: