Kugelis - Litewska babka ziemniaczana.

niedziela, lipca 27, 2014


 Trudno jest mi wyobrazić Litewską kuchnię bez kugelisa (wym. kugielis) lub po prostu babki ziemniaczanej. U nas taką babkę najczęściej piecze się w piecu na wsiach, ale i upieczona w piekarniku smakuje bardzo dobrze.
 Uwielbiam litewską babkę ziemniaczaną, ale robię ją bardzo rzadko, bo jest to danie bardzo kaloryczne, ale bardzo bardzo smaczne. Zapraszam!




Kugelis - Litewska babka ziemniaczana - przepis:


Składniki:


1,5 kg ziemniaków
2 cebulki
350 ml mleka
50 g solonej słoniny
2 jajka
5 łyżek mąki
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu


Przygotowanie:


 Słoninę kroimy w kostkę i smażymy na patelni przez ok. 4 min na małym ogniu. Po tym usmażoną słoninę odsączamy z nadmiaru tłuszczu, a na pozostałym tłuszczu szklimy pokrojoną w kostkę cebulę.
 Ziemniaki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Ścieramy na tarce o małych oczkach i lekko odsączamy. 
 Do startych ziemniaków dodajemy wrzące mleko i odstawiamy na 5 min. Po tym dodajemy jaja, mąkę, słoninę, cebulę ( z pozostałym od smażenia tłuszczem) i dokładnie mieszamy. Solimy i dodajemy pieprz. 
 Powstałą masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 50 min.
 Serwujemy z kwaśną śmietaną i Litewskim chlebem.


Smacznego!

Podobne przepisy

8 comments

  1. Mam nawet specjalną litewską maszynę do tarcia ziemniaków na babkę-litewskie korzenie zobowiązują. Ja daję jeszcze boczek do babki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zapraszam do udziału w akcji z nagrodami! http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/babki-wielkanocne-2015 Do akcji można dodawać wpisy archiwalne. Przed dodaniem przepisu, zapoznaj się z regulaminem: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/03/babki-wielkanocne-akcja-kulinarna-z.html
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mama zawsze piekla taka babke pyszna ...polecam

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, babka wygląda doskonale! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mógł wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. zalać ziemniaki wrzącym mlekiem - ciekawe, spróbuję.może dlatego jest żółciutka a nie szara jak zwykle.
    Jaki jest chleb litewski i jak się go robi?
    A może więcej uwspółcześnionych dań litewskich zaprezentujesz, bo Wincentyny Zawadzkiej – „Kucharka litewska” bardzo staroświcka jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepis na chleb litewski jest dostępny na blogu pod taką samą nazwą.

      Usuń
  6. Robię tą babkę 4 raz i zawsze wychodzi tak samo - przepysznie :)!

    OdpowiedzUsuń
  7. Czy "ciasto" można smażyć jak placki?

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: