Kugelis - Litewska babka ziemniaczana.
niedziela, lipca 27, 2014Trudno jest mi wyobrazić Litewską kuchnię bez kugelisa (wym. kugielis) lub po prostu babki ziemniaczanej. U nas taką babkę najczęściej piecze się w piecu na wsiach, ale i upieczona w piekarniku smakuje bardzo dobrze.
Uwielbiam litewską babkę ziemniaczaną, ale robię ją bardzo rzadko, bo jest to danie bardzo kaloryczne, ale bardzo bardzo smaczne. Zapraszam!
Kugelis - Litewska babka ziemniaczana - przepis:
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
2 cebulki
350 ml mleka
50 g solonej słoniny
2 jajka
5 łyżek mąki
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy i oczyszczamy. Ścieramy na tarce o małych oczkach i lekko odsączamy.
Do startych ziemniaków dodajemy wrzące mleko i odstawiamy na 5 min. Po tym dodajemy jaja, mąkę, słoninę, cebulę ( z pozostałym od smażenia tłuszczem) i dokładnie mieszamy. Solimy i dodajemy pieprz.
Powstałą masę przekładamy do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 50 min.
Serwujemy z kwaśną śmietaną i Litewskim chlebem.
8 comments
Mam nawet specjalną litewską maszynę do tarcia ziemniaków na babkę-litewskie korzenie zobowiązują. Ja daję jeszcze boczek do babki :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do udziału w akcji z nagrodami! http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/babki-wielkanocne-2015 Do akcji można dodawać wpisy archiwalne. Przed dodaniem przepisu, zapoznaj się z regulaminem: http://my-culinaryart.blogspot.com/2015/03/babki-wielkanocne-akcja-kulinarna-z.html
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło!
moja mama zawsze piekla taka babke pyszna ...polecam
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, babka wygląda doskonale! Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mógł wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)
OdpowiedzUsuńzalać ziemniaki wrzącym mlekiem - ciekawe, spróbuję.może dlatego jest żółciutka a nie szara jak zwykle.
OdpowiedzUsuńJaki jest chleb litewski i jak się go robi?
A może więcej uwspółcześnionych dań litewskich zaprezentujesz, bo Wincentyny Zawadzkiej – „Kucharka litewska” bardzo staroświcka jest.
Przepis na chleb litewski jest dostępny na blogu pod taką samą nazwą.
UsuńRobię tą babkę 4 raz i zawsze wychodzi tak samo - przepysznie :)!
OdpowiedzUsuńCzy "ciasto" można smażyć jak placki?
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)