Domowa przyprawa do piernika

wtorek, listopada 24, 2015

Domowa przyprawa do piernika
Domowa przyprawa do piernika

 Domowa przyprawa korzenna, to przyprawa, która panuje zimą wszędzie! Używamy ją do piernika, pierniczków, ciast, herbaty, kawy itd. Używamy ją po prostu do wszystkiego (no nie do wszystkiego... ale bardzo dużo gdzie).
 Większość uważa, że przygotowanie domowej przyprawy do piernika, to jest bardzo trudna sprawa. Nic bardziej mylnego! Do jej przyrządzenia wystarczy jedynie dobrego młynku do kawy (lub moździerza) i kilku przypraw, których większość takie jak cynamon, goździk, pieprz, ziele angielskie są u każdego w domu.

Domowa przyprawa do piernika - przepis:


Składniki:


50 g lasek cynamonu (radzę nie używać kupowanego zmielonego, bo ma słabszy smak i aromat)
20 g mielonego imbiru
1.5 łyżeczki mielonego kardamonu
1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej
10 ziarenek czarnego pieprzu
5 ziarenek ziela angielskiego
2 łyżeczki goździków
1/2 łyżeczki płatków chilli (opcjonalnie)

Przygotowanie:


 W młynku do kawy, lub moździerzu (zazwyczaj mielę w młynku) mielimy laski cynamonu, czarny pieprz, ziele angielskie, goździki. Po zmieleniu do składników dodajemy mielony imbir, kardamon, gałkę muszkatołową i płatki chilli. Wszystko dokładnie łączymy se sobą, przesiewamy przez drobne sitko i przekładamy do zamykanego słoiczka. Gotowe!
 Tak przygotowana przyprawa może być chroniona w zamkniętym słoiczku przez rok, lub dłużej.

Domowa przyprawa do piernika
Domowa przyprawa do piernika


Smacznego!
Mój piękny stół
 www.mojpieknystol.pl

Podobne przepisy

3 komentarze

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: