Idealny lukier królewski

poniedziałek, grudnia 21, 2015

Idealny lukier królewski

Lukier królewski, to lukier na bazie białka z jaja, który jest idealny do dekoracji pierniczków i innych ciasteczek. Jest bardzo prosty do zrobienia, ale jeżeli nie macie robota kuchennego, to będziecie musieli poświęcić trochę czasu na jego ubijanie, bo zajmuje, to aż 15 min!
Lukier po wyschnięciu idealnie trzyma swoją formę i nie kruszy się, a udekorowane nim ciasteczka odnajdują wcale nowy, lepszy smak. Jest po prostu idealny!
Pierniczki na zdjęciach są wg. TEGO przepisu.

Lukier królewski - przepis:

Składniki:


3 białka jaj rozmiaru M w temperaturze pokojowej (ok. 90 g)
450 g cukru pudru
Łyżeczka octu winnego lub soku z cytryny

Przygotowanie:


Białka jaj przecedzamy przez drobne sitko do herbaty.
Do misy miksera przesiewamy cukier puder, dodajemy białka, ocet i ubijamy mikserem na najmniejszych obrotach 15-20 min. I lukier jest gotowy do dekorowania pierniczków lub ciasteczek. Ja im udekorowałem pierniczki wg. tego przepisu.
Jeżeli chcemy barwimy lukier za pomocą barwników spożywczych.

Idealny lukier królewski

Idealny lukier królewski

Jak dekorować ciasteczka takim lukrem?

Mój ulubiony i wg. mnie najładniejszy sposób, to gdy całe ciasteczko jest z góry pokryte lukrem królewski. Robi się to bardzo prosto: z początku należy za pomocą tubki z papieru do pieczenia, lub rękawa cukierniczego z bardzo małą tylką oprowadzić lukrem brzeg ciasteczka. Po tym do części lukru dodać trochę wody (na ok. 50 g lukru 1 łyżeczka wody) i tak powstałym lukrem napełnić ciasteczko zewnątrz wcześniej zrobionego brzegu. Równomiernie rozprowadzić za pomocą wykałaczki i odstawić do wyschnięcia na ok. 10 godzin.

Idealny lukier królewski

Jeszcze czasami dekoruję ciasteczka ornamentami, ale nie umiem tego robić dobrze. Aby udekorować ciasteczka ornamentami należy lukier królewski przełożyć do tubki z papieru do pieczenia, lub rękawa cukierniczego z bardzo małą tylką i wyciskać na ciasteczku dowolne wzorki.

Idealny lukier królewski

Porady:

  1. Nie ubijać na wysokich obrotach, bo lukier napowietrzy się i nie będzie zdatny do dekorowania.
  2. Ubijać co najmniej 10 min.
  3. Przesiać dobrze cukier puder, aby nie było grudek.
  4. Używać jak najdrobniejszy cukier puder.
  5. Obowiązkowo dodawać ocet lub sok z cytryny. Smak ich nie będzie odczuwalny. 
  6. Udekorować ciasteczka gotowym lukrem w ciągu 3 godzin, bo po tym lukier zacznie zastygać i będzie trudniej z jego używać. 
  7. Do barwienia nie wolno używać barwników na bazie wody.
  8. Gęstość lukru można lekko regulować za pomocą cukru pudru i wody. Jeżeli potrzebujemy gęstszego lukru, to dodajemy cukru pudru, a jeżeli rzadszego to po trochę wody.

Idealny lukier królewski

Udanych dekoracji!

Podobne przepisy

0 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: