Pikantna karkówka pieczona w jogurcie

czwartek, marca 16, 2017

Pikantna karkówka pieczona w jogurcie

 Soczysta, mięciutka, bardzo dobrze przyprawiona i naprawdę prosta do zrobienia karkówka w jogurcie. Dzięki jogurtu karkówka zdobyła bardzo przyjemny słodki przysmak, który robił ją wyjątkowo dobrą i bardzo dobrze się komponował z pikantnością od chilli. 

 Pikantna karkówka wieprzowa pieczona jogurcie, to danie które po prostu znika momentalnie, nawet jeszcze ciepłe. Wiedząc, że w mojej rodzinie za ostrym przepadam tylko ja, myślałem, że domownicy z małą chęcią sięgną po tą karkówkę, ale jaki byłem zdziwiony gdy dosłownie w godzinę po upieczeniu karkówki już nie było! To bardzo dobry znak, że była naprawdę dobra. Musicie sami ją wypróbować 😄

Pikantna karkówka pieczona w jogurcie - przepis:

Karkówka o wadze ok. 2 kg
200 g jogurtu naturalnego 
1,5 łyżeczki suszonych płatków chilli lub 2 papryczki chilli 
2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
2 ząbki czosnku 
1,5 łyżeczki soli 
0,5 łyżeczki pieprzu

Jak zrobić pikantną karkówkę w jogurcie?

  • Jeżeli używamy papryczki chilli, to usuwamy nasiona i kroimy w drobną kostkę. Czosnek kroimy w plasterki.
  • Do jogurtu dodajemy płatki chilli/pokrojone świeże chilli, słodką paprykę w proszku, pokrojony czosnek, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy.
  • Karkówkę dokładnie myjemy, osuszamy i wkładamy do marynaty jogurtowej, mieszamy, aby mięso było w jogurcie. Odstawiamy na 7-8 godz do lodówki.
  • Zamarynowaną karkówkę wkładamy do naczynia do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 1 godzinę i 50 min (jeżeli mamy kawał o podobnej wadze).
  • Po upieczeniu serwujemy na ciepło lub na zimno. 

Pikantna karkówka pieczona w jogurcie

Pikantna karkówka pieczona w jogurcie

Smacznego!

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz:)


Podobne przepisy

7 comments

  1. Pieczemy w marynacie, czy mięso z niej czyścimy??

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś wspaniałego Gratuluję wykonania :-) To idealnie trafia w mój gust.

    OdpowiedzUsuń
  3. Panie Lukaszu, ale co pan rozumie pod wyrazeniem naczynie do pieczenia? Czy mozna mieso piec w otwartej brytfance, czy tez ma byc przykryte? Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. O matko, ale to wygląda apetycznie! A jogurt na pewno skruszył mięsko, a jednocześnie dodał soczystości. No i te zdjęcia są przepiękne :-)
    P.S. Jest pan niezwykle sympatycznym młodym człowiekiem. Szkoda, ze mój syn nie ma takiego zapału do gotowania!

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: