Szybkie ciasto czekoladowe z masłem orzechowym
wtorek, kwietnia 16, 2019To jest ciasto po prostu fenomenalne! Zrobicie go dosłownie w 5 minut. Jest puszyste, a zarazem lekko kruche. Mocno czekoladowe z piękną nutką masła orzechowego. Do tego to ciasto prezentuje się wyśmienicie - esy floresy na wierzchu ciasta z masła orzechowego naprawdę przypadną do gustu każdemu.
Szybkie ciasto czekoladowe z masłem orzechowym, to dla mnie całkowity HIT, jestem pewien, że jeszcze nie raz wróci do mojej kuchni. Mam nadzieję do Waszej też.
Szybkie ciasto czekoladowe z masłem orzechowym - przepis:
5 średnie jajka „M”
1,5 szklanki cukru
3 łyżki masła orzechowego + 2 łyżki do dekoracji wierzchu
4 łyżki „z górką” kakao
Szklanka mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki ciemnej, słodkiej, mocnej kawy lub napoju kakao (Ja wolę tą wersję z kakao)
Szczypta soli
Poncz:
1/5 szklanki kawy albo napoju kakao
2 łyżki cukru
Jak zrobić szybkie ciasto czekoladowe z masłem orzechowym?
- Formę o wymiarach 25x25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- Jajka szybko ubijamy z cukrem i masłem orzechowym. Wystarczy dobrze ubić trzepaczką.
- Do jaj przesiewamy wszystkie składniki suche: kakao, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sól. Mieszamy do połączenia się składników.
- Wlewamy kawę (może być jeszcze lekko ciepłe, najlepiej aby była wystudzona). Ubijamy do całkowitego połączenia się składników.
- Tak przygotowane ciasto przelewamy do foremki. Na wierzchu ciasta robimy kilka kleksów z masła orzechowego, a następnie zanurzamy nóż w ciasto i robimy kilka chaotycznych ruchów, aż powstaną ładne wzorki.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 25-35 min do tzw. suchego patyczka.
- Łączymy składniki ponczu i nim nasączamy jeszcze ciepłe ciasto. Po tym studzimy.
- Przed podaniem lekko posypujemy solą, albo polewamy dowolną polewą czekoladową. Można też przed podaniem polać solonym karmelem (przepis TUTAJ).
Gotowe! Smacznego!
3 comments
Łukaszu, a co masz na myśli pisząc "napój kakao"? Takie normalne kakao z mlekiem? Parę razy zabierałam się do tego ciasta, i za każdym razem zatrzymuje mnie ten właśnie dylemat.
OdpowiedzUsuńTak, chodzi o zwyczajne kakao. Proste zagotowane kakao ;) Może być na mleku, może być na wodzie.
UsuńNie nasaczylam ponczem ale polalam roztopiona czekolada. Jest pyszne!
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)