Boczek pieczony miodowo-musztardowy
poniedziałek, grudnia 23, 2019Dobry kawał mięsa, to must have na święta. U Nas w domu nigdy nie obchodzi się bez boczku. Pomyślałem, że muszę przyszykować jakiś przepis mięsny na ostatnią chwilę, padło właśnie na boczek w marynacie miodowo-musztardowej, który nie wymaga marynowania, a wychodzi po prostu przepyszny.
Wiem, że uwielbiacie pomysły na mięsa w takiej marynacie. Wcale się temu nie dziwię, to połączenie smakowe zawsze robi furorę. Boczek świetnie się zgrywa z tą marynatą.
Wychodzi bardzo soczysty, lekko chrupiący i pełen smaku, a to wszystko zawdzięczając sposobu przygotowania. Najpierw gotujemy go w intensywnym wywarze z piwem, a następnie obtaczamy w marynacie i sprytnie zapiekamy, aby nabrał apetycznego kolorku. Proste i smaczne!
Boczek pieczony w marynacie miodowo-musztardowej - przepis:
1 kg boczku*
*Przepis podaję na 1 kg boczku. Jeżeli używamy większego kawału, to proporcjonalnie wyliczamy ilość składników.
Wywar:
500 ml piwa + 500 ml wody
2 łyżeczki soli
2 liście laurowe
3-4 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
łyżeczka ziół prowansalskich
Kilka ząbków czosnku (opcjonalnie)
Marynata:
3 łyżeczki łagodnej musztardy2 łyżeczki miodu
3 łyżeczki oleju (użyłem słonecznikowego)
łyżeczka soli
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Jak zrobić soczysty boczek pieczony?
- Wszystkie składniki wywaru umieszczamy w patelni i mieszamy. Najprościej przygotowywać w patelni, bo boczek zazwyczaj jest podłużny, więc będzie wygodniej go obracać.
- Do wywaru wkładamy boczek i gotujemy na średnim ogniu ok. 20-25 min na 1 kg mięsa. Co jakiś czas obracamy. Jeżeli mamy większy kawał boczku, to proporcjonalnie wydłużamy czas gotowania: np. 2 kg boczku gotujemy 40-50 min. Jeżeli mamy boczek z kością, to gotujemy jeszcze dłużej ok. 30 min na 1 kg mięsa.
- W międzyczasie, wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, aż powstanie gęsta marynata. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.
- Ugotowany boczek osuszamy na papierowym ręczniku.
- Przekładamy do formy do pieczenia i obtaczamy w marynacie.
- Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-25 min. na 1 kg mięsa. Zazwyczaj ostanie 2-3 min zapiekam pod funkcją grill.
- Po upieczeniu odstawiamy na 10-15 min, aby wszystkie soki zwarły się w mięsie i nie uciekły po rozkrojeniu. Serwujemy!
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
3 comments
Bardzo proszę o informację , jaka ma być funkcja ustawienia piekarnika do pieczenia wcześniej (przed funkcją grill).
OdpowiedzUsuńFunkcja pieczenia góra-dól
Usuń32 yr old Executive Secretary Ambur Worthy, hailing from Earlton enjoys watching movies like "Hamlet, Prince of Denmark" and Soapmaking. Took a trip to Ilulissat Icefjord and drives a Ferrari 340/375 MM Berlinetta Competizione. teraz kliknij w link
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)