Boczek pieczony miodowo-musztardowy

poniedziałek, grudnia 23, 2019

 Boczek pieczony miodowo-musztardowy przepis

Dobry kawał mięsa, to must have na święta. U Nas w domu nigdy nie obchodzi się bez boczku. Pomyślałem, że muszę przyszykować jakiś przepis mięsny na ostatnią chwilę, padło właśnie na boczek w marynacie miodowo-musztardowej, który nie wymaga marynowania, a wychodzi po prostu przepyszny. 
Wiem, że uwielbiacie pomysły na mięsa w takiej marynacie. Wcale się temu nie dziwię, to połączenie smakowe zawsze robi furorę. Boczek świetnie się zgrywa z tą marynatą. 
Wychodzi bardzo soczysty, lekko chrupiący i pełen smaku, a to wszystko zawdzięczając sposobu przygotowania. Najpierw gotujemy go w intensywnym wywarze z piwem, a następnie obtaczamy w marynacie i sprytnie zapiekamy, aby nabrał apetycznego kolorku. Proste i smaczne!

Boczek pieczony w marynacie miodowo-musztardowej - przepis: 

1 kg boczku*
*Przepis podaję na 1 kg boczku. Jeżeli używamy większego kawału, to proporcjonalnie wyliczamy ilość składników. 

Wywar: 
500 ml piwa + 500 ml wody
2 łyżeczki soli
2 liście laurowe
3-4 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
łyżeczka ziół prowansalskich
Kilka ząbków czosnku (opcjonalnie)

Marynata: 
3 łyżeczki łagodnej musztardy
2 łyżeczki miodu
3 łyżeczki oleju (użyłem słonecznikowego)
łyżeczka soli
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Jak zrobić soczysty boczek pieczony? 

  • Wszystkie składniki wywaru umieszczamy w patelni i mieszamy. Najprościej przygotowywać w patelni, bo boczek zazwyczaj jest podłużny, więc będzie wygodniej go obracać.
  • Do wywaru wkładamy boczek i gotujemy na średnim ogniu ok. 20-25 min na 1 kg mięsa. Co jakiś czas obracamy. Jeżeli mamy większy kawał boczku, to proporcjonalnie wydłużamy czas gotowania: np. 2 kg boczku gotujemy 40-50 min. Jeżeli mamy boczek z kością, to gotujemy jeszcze dłużej ok. 30 min na 1 kg mięsa.
  • W międzyczasie, wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, aż powstanie gęsta marynata. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.


  • Ugotowany boczek osuszamy na papierowym ręczniku. 
  • Przekładamy do formy do pieczenia i obtaczamy w marynacie.
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-25 min. na 1 kg mięsa. Zazwyczaj ostanie 2-3 min zapiekam pod funkcją grill.
  • Po upieczeniu odstawiamy na 10-15 min, aby wszystkie soki zwarły się w mięsie i nie uciekły po rozkrojeniu. Serwujemy! 
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Boczek pieczony miodowo-musztardowy przepis

Boczek pieczony miodowo-musztardowy przepis


Podobne przepisy

2 comments

  1. Bardzo proszę o informację , jaka ma być funkcja ustawienia piekarnika do pieczenia wcześniej (przed funkcją grill).

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: