Boczek pieczony miodowo-musztardowy

poniedziałek, grudnia 23, 2019

 Boczek pieczony miodowo-musztardowy przepis

Dobry kawał mięsa, to must have na święta. U Nas w domu nigdy nie obchodzi się bez boczku. Pomyślałem, że muszę przyszykować jakiś przepis mięsny na ostatnią chwilę, padło właśnie na boczek w marynacie miodowo-musztardowej, który nie wymaga marynowania, a wychodzi po prostu przepyszny. 
Wiem, że uwielbiacie pomysły na mięsa w takiej marynacie. Wcale się temu nie dziwię, to połączenie smakowe zawsze robi furorę. Boczek świetnie się zgrywa z tą marynatą. 
Wychodzi bardzo soczysty, lekko chrupiący i pełen smaku, a to wszystko zawdzięczając sposobu przygotowania. Najpierw gotujemy go w intensywnym wywarze z piwem, a następnie obtaczamy w marynacie i sprytnie zapiekamy, aby nabrał apetycznego kolorku. Proste i smaczne!

Boczek pieczony w marynacie miodowo-musztardowej - przepis: 

1 kg boczku*
*Przepis podaję na 1 kg boczku. Jeżeli używamy większego kawału, to proporcjonalnie wyliczamy ilość składników. 

Wywar: 
500 ml piwa + 500 ml wody
2 łyżeczki soli
2 liście laurowe
3-4 ziarenka pieprzu
2 ziarenka ziela angielskiego
łyżeczka ziół prowansalskich
Kilka ząbków czosnku (opcjonalnie)

Marynata: 
3 łyżeczki łagodnej musztardy
2 łyżeczki miodu
3 łyżeczki oleju (użyłem słonecznikowego)
łyżeczka soli
1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Jak zrobić soczysty boczek pieczony? 

  • Wszystkie składniki wywaru umieszczamy w patelni i mieszamy. Najprościej przygotowywać w patelni, bo boczek zazwyczaj jest podłużny, więc będzie wygodniej go obracać.
  • Do wywaru wkładamy boczek i gotujemy na średnim ogniu ok. 20-25 min na 1 kg mięsa. Co jakiś czas obracamy. Jeżeli mamy większy kawał boczku, to proporcjonalnie wydłużamy czas gotowania: np. 2 kg boczku gotujemy 40-50 min. Jeżeli mamy boczek z kością, to gotujemy jeszcze dłużej ok. 30 min na 1 kg mięsa.
  • W międzyczasie, wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą, aż powstanie gęsta marynata. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni.


  • Ugotowany boczek osuszamy na papierowym ręczniku. 
  • Przekładamy do formy do pieczenia i obtaczamy w marynacie.
  • Pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 20-25 min. na 1 kg mięsa. Zazwyczaj ostanie 2-3 min zapiekam pod funkcją grill.
  • Po upieczeniu odstawiamy na 10-15 min, aby wszystkie soki zwarły się w mięsie i nie uciekły po rozkrojeniu. Serwujemy! 
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Boczek pieczony miodowo-musztardowy przepis

Boczek pieczony miodowo-musztardowy przepis


Podobne przepisy

3 comments

  1. Bardzo proszę o informację , jaka ma być funkcja ustawienia piekarnika do pieczenia wcześniej (przed funkcją grill).

    OdpowiedzUsuń
  2. 32 yr old Executive Secretary Ambur Worthy, hailing from Earlton enjoys watching movies like "Hamlet, Prince of Denmark" and Soapmaking. Took a trip to Ilulissat Icefjord and drives a Ferrari 340/375 MM Berlinetta Competizione. teraz kliknij w link

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: