Świąteczne czekoladowe salami. Deser bez pieczenia!

piątek, grudnia 20, 2019

Świąteczne czekoladowe salami. Deser bez pieczenia!

Gotowi na prawdziwy świąteczny HIT? Napewno? Więc oto on - świąteczne czekoladowe salami na bazie daktyli, ze sporym dodatkiem orzechów i bakalii! Smakuje po prostu cudownie, naprawdę świątecznie i wzbudza tylko najlepsze, świąteczne emocje. Mocno pachnie ciastkami korzennymi i to tak, że czuć ten smak i zapach z każdym kęsem. Ciasto nie wymaga pieczenia, więc to duży plus. W każdym kawałeczku odnajdziecie żurawinę, lekko chrupki pierniczek, orzechy, rodzynki i suszone morele, a wszystko to obtoczone w masie czekoladowo-daktylowej. Pycha i niebo w gębie! 

Świąteczne czekoladowe salami - przepis: 

400 g ciasteczek korzennych/pierniczków
200 g suszonej żurawiny
100 g suszonych moreli
50 g rodzynek
200 g dowolnych orzechów (u mnie greckie i migdały)
1,5 szklanki daktyli (ok. 250 g) + 250 ml wody
20 ml brandy (można pominąć)
4 łyżki ciemnego kakao
100 g masła 
Cukier puder do obtoczenia

Jak zrobić świąteczne czekoladowe salami? 

  • Daktyle zalewamy gorącą wodą, wlewamy brandy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 2 godziny, aby napęczniały. 
  • W międzyczasie, łamiemy ciasteczka na mniejsze, średniej wielkości kawałeczki (kawałeczki pokruszonych ciastek mają być wielkości rodzynka).
  • Orzechy siekamy. Morele kroimy w mniejsze kawałeczki.
  • Napęczniałe daktyle odsączamy i mielimy w malakserze na jednolitą masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy roztopione masło, kakao i mieszamy dokładnie do połączenia się składników.
  • Do masy czekoladowo-daktylowej dodajemy pokruszone ciasteczka, żurawinę, posiekane orzechy, rodzynki i pokrojone morele. Wszystko mieszamy, aby każdy składnik był obtoczony w masie daktylowej. 


  • Część masy układamy na podłużnym pasie folii spożywczej i zawijamy tak, aby powstało ciasto przypominające salami. Zazwyczaj z jednego przepisy wychodzą dwa czekoladowe desery o długości ok. 25 cm. Można zrobić też kilka więcej mniejszych deserów.
  • Chłodzimy w lodówce przez 4-5 godziny. 
  • Przed podaniem czekoladowe salami, ze wszystkich stron, obtaczamy w cukrze pudrze.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Świąteczne czekoladowe salami. Deser bez pieczenia!

Świąteczne czekoladowe salami. Deser bez pieczenia!

Świąteczne czekoladowe salami. Deser bez pieczenia!

Świąteczne czekoladowe salami. Deser bez pieczenia!

Podobne przepisy

0 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: