Świąteczne czekoladowe salami. Deser bez pieczenia!
piątek, grudnia 20, 2019Gotowi na prawdziwy świąteczny HIT? Napewno? Więc oto on - świąteczne czekoladowe salami na bazie daktyli, ze sporym dodatkiem orzechów i bakalii! Smakuje po prostu cudownie, naprawdę świątecznie i wzbudza tylko najlepsze, świąteczne emocje. Mocno pachnie ciastkami korzennymi i to tak, że czuć ten smak i zapach z każdym kęsem. Ciasto nie wymaga pieczenia, więc to duży plus. W każdym kawałeczku odnajdziecie żurawinę, lekko chrupki pierniczek, orzechy, rodzynki i suszone morele, a wszystko to obtoczone w masie czekoladowo-daktylowej. Pycha i niebo w gębie!
Świąteczne czekoladowe salami - przepis:
400 g ciasteczek korzennych/pierniczków
200 g suszonej żurawiny
100 g suszonych moreli
50 g rodzynek
200 g dowolnych orzechów (u mnie greckie i migdały)
1,5 szklanki daktyli (ok. 250 g) + 250 ml wody
20 ml brandy (można pominąć)
4 łyżki ciemnego kakao
100 g masła
Cukier puder do obtoczenia
Jak zrobić świąteczne czekoladowe salami?
- Daktyle zalewamy gorącą wodą, wlewamy brandy i odstawiamy pod przykryciem na ok. 2 godziny, aby napęczniały.
- W międzyczasie, łamiemy ciasteczka na mniejsze, średniej wielkości kawałeczki (kawałeczki pokruszonych ciastek mają być wielkości rodzynka).
- Orzechy siekamy. Morele kroimy w mniejsze kawałeczki.
- Napęczniałe daktyle odsączamy i mielimy w malakserze na jednolitą masę. Do tak przygotowanej masy dodajemy roztopione masło, kakao i mieszamy dokładnie do połączenia się składników.
- Do masy czekoladowo-daktylowej dodajemy pokruszone ciasteczka, żurawinę, posiekane orzechy, rodzynki i pokrojone morele. Wszystko mieszamy, aby każdy składnik był obtoczony w masie daktylowej.
- Część masy układamy na podłużnym pasie folii spożywczej i zawijamy tak, aby powstało ciasto przypominające salami. Zazwyczaj z jednego przepisy wychodzą dwa czekoladowe desery o długości ok. 25 cm. Można zrobić też kilka więcej mniejszych deserów.
- Chłodzimy w lodówce przez 4-5 godziny.
- Przed podaniem czekoladowe salami, ze wszystkich stron, obtaczamy w cukrze pudrze.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz
0 comments
Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)