Pączki serowe z twarogu w 5 minut!

czwartek, lutego 13, 2020

Pączki serowe z twarogu w 5 minut! przepis

Przepis na pięciu minutowe oponki sprawił ogromną furorę i tysiące ludzi smażą je w czasie karnawału. Dzisiaj mam kolejny, niesamowity przepis z serii „w 5 minut” - pączki serowe z twarogu w 5 minut. Naprawdę szybkie w przygotowaniu i mega pyszne!

Są bardzo puszyste, lekkie, chrupiące, pyszne i takie, że znikają w mgnieniu oka. Nawet nie wiem jakimi słowami określić smak tych serowych pączusi, ale chyba powiem tylko jedno - niebo w gębie. Są niezbyt słodkie, ale ich słodycz lekko uregulować dzięki ilości posypanego cukru pudru. Nie są przesiąknięte olejem, a to tylko dzięki temu, że smażymy je w dobrej temperaturze i po tym, odsączamy na papierowym ręczniczku. Słowem, są naprawdę boskiego smaku. No i najważniejsze... są bardzo i to bardzo puszyste, i naprawdę bardzo proste w przygotowaniu!

W tym przepisie zebrałem całą wiedzę o tym jak je zrobić idealnie. Pod przepisem dołączam wartościowe porady, do których doszedłem po wielorazowym wypiekaniu takich pączusi. 
Wierzę, że i wy zrobicie pyszne pączki serowe z twarogu w 5 minut! 


Pączki serowe z twarogu w 5 minut - przepis: 

250 g tłustego twarogu lub sera z kubełka*
4 jajka rozmiaru L lub 3 domowe
1,5 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju słonecznikowego

Olej do smażenia ok. 1-1,5 litra 
Cukier puder do podsypania

*Jeżeli używamy twarogu, to warto go zmielić za pomocą malaksera, lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków. Jeżeli używamy sera z kubełka, to uważamy, aby nie był zbyt wodnisty. Jeżeli jest zbyt wilgotny, to możliwie trzeba będzie dodać 1/4 szklanki mąki do ciasta.

Jak zrobić pączki serowe z twarogu w 5 minut? 

  • Proces przygotowania jest mega prosty. Wszystkie składniki ciasta wrzucamy do misy i dokładnie łączymy za pomocą łyżki. Musimy otrzymać lepkie ciasto, które przy dotyku palcem, lipnie i się ciągnie.
  • Wypełniamy garnuszek olejem na poziomie 4 cm od dna. Olej nagrzewamy do 170 stopni. (w poradach piszę, jak dobrze kontrolować tą temperaturę)
  • Za pomocą dwóch łyżek formujemy pączki (Łyżki namaczamy w gorącym oleju. Nabieramy 1/2 łyżki ciasta i kręcimy je między dwoma łyżkami, aż uformujemy ładną kulkę) i odrazu wrzucamy do rozgrzanego tłuszczu. Smażymy przez ok. 2-3 min na złocisto-brązowy kolor.
  • Po usmażeniu odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. 
  • Przed podaniem obficie posypujemy cukrem pudrem. 



Porady! 

  • Używaj domowych jaj, bo wtedy pączki mają ładniejszy kolor. 
  • Dobry twaróg to podstawa. To on decyduje o smaku. 
  • Co robić jeżeli pączki są surowe w środku? Po pierwsze, sprawdzić czy ciasto nie jest zbyt rzadkie. Po drugie, zaopatrzyć się w termometr cukierniczy i sprawdzić czy olej nie jest zbyt mocno nagrzany, bo w takim razie pączki zbyt szybko się rumienią, a w środku pozostają surowe. Jeżeli nie mamy termometru, to sprawdzamy temperaturę oleju za pomocą drewnianej łyżki: wkładamy ją do oleju i jeżeli dookoła niej pojawiają się bąbelki, to olej prawdopodobnie jest odpowiedniej temperatury. 
  • Nie przeładowujemy oleju, bo wtedy olej szybciej stygnie, co powoduje, że pączusie dłużej się smażą. Smażymy po 4-5 pączki na raz. 
  • Posypujemy cukrem pudrem przed samym podaniem. 

Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Pączki serowe z twarogu w 5 minut! przepis

Pączki serowe z twarogu w 5 minut! przepis

Pączki serowe z twarogu w 5 minut! przepis

Podobne przepisy

1 comments

  1. Piękne zdjęcia :) Zachęcają do smażenia pączków :) Osobiście bardzo je lubię - moja córka mogłaby je je jeść codziennie :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: