Szybkie oponki w 5 minut!

poniedziałek, lutego 01, 2016

Szybkie oponki w 5 minut!

Tłusty czwartek zbliża się ogromnymi krokami, więc dziś mam dla was kolejny tłusty przepis! Są to oponki, ale nie tradycyjne do jakich jesteśmy przyzwyczajeni (drożdżowe, serowe), ale z ciasta francuskiego. Takie oponki są bardzo proste w przygotowaniu i ich zrobienie (razem z pieczeniem) zajmuje tylko 5 minut (czas bez studzenia)! 
Robienie takich oponek to sama przyjemność, a jedzenie jeszcze bardziej przyjemne, ponieważ w smaku są po prostu idealne! Są bardzo puszyste, mięciutkie, lekko kruche, w miarę słodkie, nieprzesiąknięte tłuszczem. Słowem - uczta dla podniebienia. 
Pomysł na zrobienie takich oponek wpadł mi do głowy bardzo spontanicznie. Pomyślałem ,,Po co mam bawić się godzinami w kuchni, aby zrobić drożdżowe oponki? Można spróbować zrobić z ciasta francuskiego!". Po tym odrazu poszedłem do lodówki po ciasto francuskie i znalazłem tam może jaką 1/5 blatu ciasta francuskiego, ale nic... do eksperymentu wystarczyło i był ona bardzo udany! Po kilku dniach zrobiłem już w większej ilości i znikły ze stołu momentalnie.


Szybkie oponki z ciasta francuskiego w 5 minut - przepis:

Składniki na ok. 30 oponek:
Blat drożdżowego ciasta francuskiego (jeżeli nie znajdujemy drożdżowego, to używamy prostego ciasta francuskiego bezdrożdżowego)
1 l oleju o neutralnym smaku np. rzepakowy, słonecznikowy lub smalcu
Cukier do obtoczenia



Jak zrobić szybkie oponki w 5 min?


  • Z ciasta francuskiego (może być zamrożone lub w temperaturze pokojowej) wykrawamy za pomocą szklanki kółka.
  • Po tym w środku każdego kółka za pomocą kieliszka lub gardełka od butelki plastikowej robimy dziurkę (ja też czasami używam tylki od rękawa cukierniczego).
  • Zrobione oponki smażymy na rozgrzanym do 175 stopni tłuszczu (po 3-4 na raz) z każdej strony do złotego koloru. 
  • Jeżeli nie mamy termometru do mierzenia temperatury tłuszczu, to sprawdzamy za pomocą malutkiego kawałeczka ciasta: jeżeli po wrzuceniu do tłuszczu zaczyna smażyć się i po 20 sekundach jest ładnie zrumieniony, to temperatura jest 175 stopni. Jeżeli spala się to temperatura za wysoka, a jeżeli nie rumieni się to za mała.
  • Usmażone oponki odsączamy z nadmiaru tłuszczu i dajemy lekko ostygnąć. 
  • Po lekkim wystygnięciu obtaczamy w cukrze i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Ja wykoszę na balkon, aby szybciej wystygły.
  • No cóż, nie minęło nawet 10 minut, a są już zrobione, usmażone, wystudzone i gotowe do jedzenia!
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Szybkie oponki w 5 minut!

Szybkie oponki w 5 minut!

Szybkie oponki w 5 minut!


Podobne przepisy

27 comments

  1. Pomysł rewelacyjny. Jestem pewna, że smakują pysznie :-)


    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Zdradzę sekret, takie właśnie i są :D

      Usuń
  2. Szybkie, pyszne i takie śliczne te oponki:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowite:) wyglądają apetycznie i powiem szczerze idealna przekąska dla niespodziewanych gości, więc zawsze warto mieć zapas takiego ciasta w domu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie! Ciasto francuskie zawsze warto mieć w lodówce :) Można z jego uczynić wiele i to w kilka minut :D

      Usuń
  4. Niezły patent. Ciekaw jestem wersji pieczonej :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Genialne w swej prostocie:) Wybieram jednak wersję z piekarnika:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też wybrałbym wersję z piekarnika, ale w tym przepisie zależało głównie na tym, aby oponki były zrobione jak najszybciej :)

      Usuń
  6. Kupuje ten sposób,dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Miałeś naprawdę dobry pomysł! Oponki wyglądają bardzo apetycznie, w sumie przed przekrojeniem jak prawdziwe drożdżowe. No i jak ja kocham takie proste przepisy, szczególnie, że w tym roku nie mam czasu na wypiekanie na Tłusty Czwartek. Lecę zatem po ciasto francuskie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Mam nadzieję, że udadzą się, no z resztą muszą się udać, bo nie ma w tym wielkiej filozofii :D

      Usuń
  8. mniam! coś pysznego:D zjem tonę;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Tony nie polecam, ale kilo może być :D

      Usuń
  9. jak je zrobic w piekarniku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przed wstawieniem do piekarnika, należy każdy oponek posmarować olejem i następnie piec wg. wzkazówek na opakowaniu ciasta francuskiego. Po upieczeniu polukrować, ponieważ cukier do pieczonych nie przylepi się.
      Pozdrawiam :)

      Usuń
    2. dzis mam zamiar robis takie oponki tylko ze poszlam na latwizne i kupilam gotowe ciasto francuskie i zastanawiam sie czy wyjda dobre...

      Usuń
    3. Przecież ja też robiłem z kupnym. Nigdy nie robię domowego ciasta francuskiego. Wyjdą napewno, tylko należy pamiętać, aby kupić drożdżowe ciasto francuskie :D
      Pozdrawiam ;)

      Usuń
  10. A gdzie kupić takie drożdżowe ciasto francuskie?

    OdpowiedzUsuń
  11. No na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  12. W życiu nie widziałam drożdżowego ciasta francuskiego! W żadnym sklepie też o takim nie słyszeli! Francuskie ciasto składa się głównie z mąki pszennej oraz tłuszczu i NIE ZAWIERA żadnych spulchniaczy! Na tym polega ciasto listkowe czyli francuskie! Może sprawdzisz skład ciasta, które kupujesz? A najlepiej zamieść tu zdjęcie spisu składników... bo jak do tej pory, to ani małe spożywcze sklepiki ani markety sieciowe (Tesco, Auchan, Intermarche, Leclerc, Makro, Biedronka, Grant, Carrefour, Piotr i Paweł, Delikatesy Centrum) ani nawet cukiernie nie widziały na oczy drożdżowego ciasta francuskiego! To jak to jest z tym ciastem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mieszkam na Litwie i u nas napewno jest dostępne drożdżowe ciasto francuskie, dlatego i w przepisie podałem ten składnik. Jeżeli nie jest dostępne w Polsce, to tego nie mogłem przewidzieć, bo w Polsce jestem max raz na 2 miesiące. Oponki można zrobić również z prostego ciasta francuskiego, napewno wyjdą.
      Pozdrawiam

      Usuń
  13. ...naprawdę apetyczne zdjęcia :) gratuluję :)

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: