Idealne mleczne bułeczki śniadaniowe

wtorek, marca 24, 2020

Idealne mleczne bułeczki śniadaniowe

Dzisiaj przepis na najlepsze, wprost idealne mleczne bułeczki śniadaniowe. Planowałem, że z rodziną zjemy je z rana na śniadanie, ale znikły tuż po upieczeniu wieczorem.

Ich pulchność, puszystość i smak zachwycają. Są niczym lekka glutenowa chmurka. W żadnym sklepie nie kupicie tak dobrych bułeczek jak te, bo pewnie, że zrobione w domu wypieki smakują o wiele lepiej. Pozostają świeże przez kilka dni, a ich zastosowaniu nie ma granic. Smakują przecudnie nie zważając na to, czy zjecie je z dżemem, czy wędliną, czy wykorzystacie je do przygotowania burgerów, czy ulubionych kanapek, a i bez dodatków są obłędne.

Przygotowanie bułeczek mlecznych jest bardzo proste i mało czasochłonne. Ciasto jest elastyczne, dobrze się wyrabia i fajnie z nim się pracuje. Nawet jak nie jesteście pewni w swoich zdolnościach kucharskich, to i tak Wam wyjdą. Jestem pewny słowa „idealne” w nazwie - takie naprawdę są.

W smaku są lekko słodkie, a to zawdzięczając cukrom zawartym w mleku. Powierzchnię mają apetycznie lśniącą, lekko słodką i minimalnie chrupką, ale najlepsze to co się kryje pod tą górną, zrumienioną skórką. W środku jest prze mięciutki miąższ - bialutki, miękki i kuszący swą pulchnością. Jak już zrobicie raz, to ten przepis stanie się Waszym weekendowym rytuałem.

Może się wydawać, że przepis jest bardzo długi i trudny, ale tak naprawdę nie jest. Po prostu po wielu prośbach, robię tak, aby nawet początkujący kuchcik dał se radę. Zrozumiał i mógł zrobić bez trudności.
PS. Zdradzę Wam sekret: bułeczki mleczne zjedzone ze szklanką ciepłego mleka smakują jeszcze lepiej.


Idealne mleczne bułeczki śniadaniowe - przepis: 

500 g mąki pszennej
300 ml mleka 
7 g drożdży suchych lub 25 g świeżych
2 łyżki cukru
1 jajko rozmiaru M
1 łyżeczka soli 
70 g masła 
50 ml mleka + łyżeczka miodu (do posmarowania) 

Najlepiej, aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Jak zrobić mleczne bułeczki śniadaniowe? 

  • Do mleka dodajemy cukier i drożdże. Mieszamy i odstawiamy aż pojawią się pierwsze bąbelki na powierzchni, co będzie oznaczało, że drożdże zaktywowały się. Jeżeli robimy z drożdżami świeżymi, to postępujemy identycznie.
  • W dużej misie umieszczamy mąkę, sól. Dodajemy jajko, mleko z drożdżami i mieszamy za pomocą łyżki do lekkiego połączenia składników (może pozostawać surowa mąka).
  • Topimy masło. Studzimy. Dodajemy jeszcze lekko ciepłe masło do ciasta i wyrabiamy łyżką do całkowitego połączenia się składników. Ciasto będzie bardzo kleiste. Nie mieszamy zbyt długo, tylko aż nie pozostanie surowej mąki. Przykrywamy ściereczką, lub folią spożywczą i odstawiamy na 15 min. 
  • Po krótkim leżakowaniu przekładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy rękoma na elastyczne ciasto. U mnie to zajęło gdzieś ok. 3 min. Początkowo ciasto będzie się lepiło, ale bez dodawania mąki, dalej zagniatamy, aż będzie lekko odstawało od powierzchni stolnicy i rąk. 
  • Formujemy kulę i przekładamy do czystej misy. Przykrywamy ściereczką, lub folią spożywczą i odstawiamy na godzinę, aż podwoi swą objętość. 
  • Po wyrośnięciu, przekładamy ciasto na stolnicę i jeszcze raz lekko zagniatamy. Ponownie formujemy kulę i przekładamy do miski. Odstawiamy na 20 min. Jeżeli chcemy upiec bułki z rana, to przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. 

Idealne mleczne bułeczki śniadaniowe

  • Po czym, ciasto lekko zagniatamy i dzielimy na 12 równych części. Jeżeli mamy wagę kuchenną, to ważymy całkowitą wagę ciasta i dzielimy na 12 mniejszych części (ja robiłem tak. Ciasto ważyło 890 g, więc podzieliłem na bułeczki o wadze 74-75 g). Jeżeli nie mamy wagi kuchennej, to rolujemy ciasto na 40 cm wałek, następnie dzielimy na połowę i każdą połowę na jeszcze 6 mniejszych części. W efekcie musimy otrzymać 12 bułeczek o bardzo podobnej wadze. 
  • Z każdej części ciasta formujemy ładną kulkę. Układamy w wyłożonej papierem do pieczenia formie. Układamy dosyć ciasno, z 2-3 cm odstępami. 
  • Przykrywamy i odstawiamy na 40 min do wyrośnięcia. 
  • Gdy bułeczki ładnie urosną, mieszamy mleko z miodem. Za pomocą pędzelka smarujemy powierzchnię bułeczek. 

Idealne mleczne bułeczki śniadaniowe

  • Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok. 35-40 min. 10 min do końca pieczenia jeszcze raz posmarowałem powierzchnię bułek mlekiem z miodem, dzięki czemu wyszły bardzo ładnie zrumienione i lśniące.
  • Po upieczeniu studzimy i zjadamy.
Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 


Idealne mleczne bułeczki śniadaniowe

Idealne mleczne bułeczki śniadaniowe

Idealne mleczne bułeczki śniadaniowe


Podobne przepisy

7 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: