Karmel bananowy

sobota, stycznia 30, 2021

Przepis na karmel bananowy. Kuchnia Łukasza

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na obłędny i wyjątkowo pyszny karmel bananowy. Idealnie pasuje do lodów, ciast, tortów, ale ja go uwielbiam na kromce świeżego pieczywa.

Wszelkiego rodzaju karmele, to moja słabość. Staram się jeść je bardzo rzadko, bo jednak nie należą do zdrowszych opcji, jednak jak już zrobię, to wyjadam łyżkami. Chyba wiecie, że najlepszy to karmel solony, do którego mam całkowite uzależnienie. Raczej miałem uzależnienie dopóki nie spróbowałem karmelu bananowego... Połączyłem ten karmel z bananem i otrzymałem coś wyjątkowo pysznego - to rozkosz, która rozpływa się w buzi!

Karmel bananowy najlepiej smakuje po nocy spędzonej w lodówce, wtedy wszystkie smaki dobrze się łączą, a jego konsystencja jest niczym najlepszego kajmaku. Banan dodaje fajnej nutki egzotycznej, a wszystkie te smaki są podbite hojnym dodatkiem soli!
To co, lecimy przygotowywać karmel bananowy. To tylko chwilka pracy.

Karmel bananowy - przepis: 

2 banany
250 g cukru (1 szklanka) 
50 g masła
200 g śmietanki kremówki 30-36% (ok. 3/4 szklanki)
łyżeczka soli 
Sok z 1/4 cytryny 

Jak zrobić idealny karmel bananowy? 

  • Banany rozgniatamy widelcem na papkę, skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier i ustawiamy na średnim ogniu. Czekamy aż cukier zacznie się topić, wtedy czas od czasu mieszamy i tak do momentu, aż powstanie całkowicie płynny karmel bez grudek cukru, o ładnym bursztynowym kolorze. Należy uważać, aby nie spalić karmelu, bo wtedy będzie bardzo gorzki.
  • Zmniejszamy ogień na minimum i dodajemy masło, mieszamy do połączenia się składników. Na początku masa może się rozwarstwić, ale po chwili mieszania i gotowania będzie jednolita. 
  • Wlewamy śmietankę kremówkę, mieszamy. Na początku karmel zbije się w dużą grudkę, ale po chwili mieszania masa i znów będzie gładka. Zdejmujemy z ognia. Jeżeli chcemy otrzymać bardzo gęsty karmel, to może pogotować przez kolejne 2-3 min.
  • Dodajemy papkę z bananów, mieszamy i po tym dodajemy sól. Całkowicie studzimy.
  • Karmel bananowy przelewamy do pojemniczka. Przechowujemy w lodówce. Najlepiej spożyć w ciągu 5-7 dni po przygotowaniu. 


Gotowe! Smacznego!
Po więcej zdjęć i video zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz 



Przepis na karmel bananowy. Kuchnia Łukasza

Przepis na karmel bananowy. Kuchnia Łukasza


Podobne przepisy

1 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: