Witam wszystkich w wiośnie i zapraszam na przepyszne ciasto cytrynowe!
Chyba jak widać z nazwy jest to ciasto bardzo szybkie w przygotowaniu, bo jest to czas z pieczeniem i ostudzeniem. Bardzo cytrynowe i pachnące na cały dom. Jeżeli nie lubicie ciast cytrynowych, bo myślicie, że są zbytnio kwaśne dla was, to się bardzo mylicie, bo tak naprawdę ciasta cytrynowe bardziej pachną cytryną, niż smakują.
Gdy zostają nam nieco nie świeże banany zawsze nie wiemy co z nimi zrobić. Oto więc pomysł! Koktajl bananowy którego przygotowanie zajmuje nieco mniej 1 minute. Więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego niesamowicie łatwego przepisu.
Gardełko filiżanki, w której będziemy serwować zanurzamy w wodzie i obtaczamy w cukrze. Koktajl wlewamy do filiżanki.
Składniki:
1 duży banan
300 ml mleka
plasterki banana i cukier do dekoracji
Przygotowanie:
Banana kroimy w mniejsze plasterki. Do miksera wlewamy zimne mleko dodajemy banan i miksujemy, aby nie było grudek.Gardełko filiżanki, w której będziemy serwować zanurzamy w wodzie i obtaczamy w cukrze. Koktajl wlewamy do filiżanki.
Smacznego!
Kapusta pekińska i pomidor w głównej roli sałatki, z dodatkiem wędliny, sera włoskiego i sosu. Lepiej być nie może!
Sos idealnie dopełnia nieco suchą kapustę pekińska, co daje naprawdę boskie połączenie, lecz sos nie jak zawsze oliwa lub majonez, a sos z sosem słodkim chilli, takie sosy właśnie uwielbiam. Więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
Sos idealnie dopełnia nieco suchą kapustę pekińska, co daje naprawdę boskie połączenie, lecz sos nie jak zawsze oliwa lub majonez, a sos z sosem słodkim chilli, takie sosy właśnie uwielbiam. Więc bardzo serdecznie zapraszam do wypróbowania tego przepisu.
Bagietki z tego przepisu wychodzą bardzo dobre. Chrupiąca skórka i miękki miąższ, taka właśnie powinna być bagietka.
Mąkę mieszamy z solą, dodajemy cały rozczyn i wodę. Ciasto wyrabiamy ok. 5-10 minut. Ciasto po wyrabianiu będzie bardzo lepkie, ale nie należy do jego dodawać mąki, bo bagietki wyjdą suche. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2 godziny lub jeżeli mamy piekarnik z funkcją do wyrośnięcie ciasta, to wstawiamy do piekarnika na 0,5-1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Z każdej części na podsypaną mąką stolnicy formujemy walec, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy do pieczenia i nacinamy ostrym nożem z góry, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Do piekarnika na sam dół wstawiamy brytfankę z wodą. Bagietki pieczemy w piekarniku przez 25 minut przy temperaturze 180 stopni.
Prawdziwe Francuskie bagietki muszą mieć 1 metr długości, lecz takie dużego piekarnika chyba nikt nie będzie miał, więc bagietki robiłem ok. 30 centymetrów długości, ale to nie mieniało smaku. Także nie mam formy na bagietki, więc musiałem robić je bez niej i co mnie zdziwiło, że wyszły bardzo równe i okrągłe, lecz bez ładnych kropeczek u dołu bagietki, jak by to było przy robieni chlebka z formą.
Składniki na 2 bagietki:
Rozczyn:
25 g drożdży świeżych
szklanka wody
łyżka cukru
4 łyżki mąki
Chleb:
Cały rozczyn
3 i 3/4 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki wody
1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Rozczyn: do wysokiej miseczki wlewamy ciepłą wodę, dodajemy pokruszone drożdże, cukier i mąkę, wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 0,5-1 godzinę.Mąkę mieszamy z solą, dodajemy cały rozczyn i wodę. Ciasto wyrabiamy ok. 5-10 minut. Ciasto po wyrabianiu będzie bardzo lepkie, ale nie należy do jego dodawać mąki, bo bagietki wyjdą suche. Ciasto odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2 godziny lub jeżeli mamy piekarnik z funkcją do wyrośnięcie ciasta, to wstawiamy do piekarnika na 0,5-1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie równe części. Z każdej części na podsypaną mąką stolnicy formujemy walec, przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy do pieczenia i nacinamy ostrym nożem z góry, przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Do piekarnika na sam dół wstawiamy brytfankę z wodą. Bagietki pieczemy w piekarniku przez 25 minut przy temperaturze 180 stopni.
Smacznego!
Soczyste i smacznego kotleciki mielone, chyba tymi słowami mogę opisać ten przepis. Naprawdę idealne kotlety, bo nie są, ani suche, ani twarde. No po prostu kotlety idealne!
Składniki:
600 g farszu wołowego
400 g farszu wieprzowego
1 cebula
3 kromki chleba
100 ml mleka
2 łyżeczki słodkiego sosu chilli
3 jajka (1 jajko do farszu, pozostałe do obtaczania)
bułka tarta do obtoczenia
olej do smażenia