Najlepsze placuszki bananowe! Potrójnie bananowe!

środa, maja 25, 2016

Najlepsze placuszki bananowe! Potrojnie bananowe!

Z rana najlepiej lubię słodkie śniadania, bo po słodkim śniadaniu dzień staje się o wiele lepszy. Dziś prezentuję Wam bardzo, bardzo smaczne śniadanie, bo aż potrójnie bananowe, czyli placuszki bananowe z plasterkami bananów w środku, oraz polane karmelizowanymi bananami - uczta dla smakoszy!
Placuszki wg. tego przepisu wychodzą bardzo puszyste i miękkie. Do ciasta prawie nie dodawałem cukru, ponieważ banan, który dodajemy, zawiera w sobie sporo cukru, w dodatku placuszki serwujemy z karmelizowanymi bananami, które także są słodkie, dlatego wszystko wychodzi bardzo zbilansowane w słodyczy.
Podczas przygotowania spotkałem się z jednym niewielkim problemem. Po dodaniu do karmelu bananów, banany się rozpadły, dlatego radzę wam pokroić ich w nieco grubsze plasterki, ale nawet jeżeli się rozpadną smaku to wcale nie zmieni :)


Najlepsze placuszki bananowe z karmelizowanymi bananami - przepis:

Składniki:

2 jaja
1 łyżeczka cukru
3/4 szklanki mąki 
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
1/3 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki cynamonu
2 banany

Karmelizowane banany:

2 banany
4 łyżki mleka
50 g masła
4 łyżki cukru

Jak zrobić placuszki bananowe z karmelizowanymi bananami?


Do misy blendera wbijamy jaja, dodajemy cukier, oraz jeden banan i miksujemy przez ok. 30 sek. na gładką konsystencję.

Najlepsze placuszki bananowe! Potrojnie bananowe!

Dodajemy mąkę, mleko, proszek do pieczenia, mielony imbir, cynamon i ponownie miksujemy, aż ciasto będzie jednolite. Jeżeli widzimy, że ciasto jest za rzadkie dodajemy 2-3 łyżki mąki.

Najlepsze placuszki bananowe! Potrojnie bananowe!

Pozostały banan kroimy w plastry.

Najlepsze placuszki bananowe! Potrojnie bananowe!

Patelnię nie przywierającą rozgrzewamy i formuje placuszki o średnicy 6-8 cm (nie używamy oleju do smażenia). Smażymy na średnim ogniu z jednej strony ok. 20-30 sek. Po tym na placuszek układamy 2-3 plastry wcześniej pokrojonego banana, przewracamy i smażymy kolejnych 20-30 sek.

Najlepsze placuszki bananowe! Potrojnie bananowe!

Kiedy usmażymy wszystkie placuszki, zabieramy się za zrobienie karmelizowanych bananów. Na patelnię wlewamy mleko, dodajemy cukier, masło i gotujemy na średnim ogniu (nie mieszając, a tylko lekko potrząsając patelnią) do momentu, aż karmel stanie się lekko bursztynowy (kolor jak kajmaku). Po tym od razu zdejmujemy z ognia, aby nie spalić karmelu.

Najlepsze placuszki bananowe! Potrojnie bananowe!

Do karmelu dodajemy banany, mieszamy i ostudzamy przez ok. 5-10 min, aż przestanie być gorący. Gorącego karmelu nie wolno próbować, bo spalicie sobie usta i język!

Najlepsze placuszki bananowe! Potrojnie bananowe!

Placuszki serwujemy polane karmelizowanymi bananami.

Najlepsze placuszki bananowe! Potrojnie bananowe!


Najlepsze placuszki bananowe! Potrojnie bananowe!

Najlepsze placuszki bananowe! Potrojnie bananowe!

Najlepsze placuszki bananowe! Potrojnie bananowe!

Smacznego!

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz :)


Podobne przepisy

5 komentarze

  1. Idealne śniadanie, uwielbiam takie mocno bananowe placuszki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne, uwielbiam takie placki jeść w weekend na śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha! Poproszę takie na śniadanie! :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Trzeba wypróbować, bo ja robiłam trochę inaczej :P

    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: