Bomboloni - Włoskie pączki

środa, lutego 22, 2017

Bomboloni - Włoskie pączki

Bomboloni, to tradycyjne pączki Włoskie, obtoczone w cukrze i nadziane kremem budyniowym. Są po prostu cudowne w smaku, mięciutkie, niezbyt słodkie, puszyste i leciutkie. 
Bomboloni w odróżnieniu od naszych pączków nie powinny mieć obwódki, chociaż mogą. Więc jeżeli przed smażeniem tradycyjnych pączków przeżywacie czy będzie obwódka, czy nie, to podczas robienia Bomboloni nie musicie. W każdym wypadku będą poprawnie usmażone. 
Włoskie pączki są nadziewane nadzwyczajnie pysznym crème pâtissière, lub inaczej mówiąc budyniem. Dzięki temu nadzieniu smakują wyjątkowo dobrze.

Inne przepisy na tłusty czwartek TUTAJ.

Bomboloni - przepis na ok. 15 pączków:

Olej do smażenia

Ciasto:

500 g mąki pszennej
250 ml mleka
25 g świeżych drożdży
50 g cukru (1/4 szklanki)
3 jajka
Skórka otarta z 1 cytryny
50 g masła w temperaturze pokojowej
Szczypta soli

Krem:

250 ml mleka
2 łyżki cukru
2 żółtka
1/2 laski wanilii lub 2 łyżeczki cukru waniliowego 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
25 g masła

Obtoczenie: 

100 g cukru trzcinowego 
1 łyżeczka cynamonu

Jak zrobić Włoskie pączki Bomboloni?

Ciasto:
  • Do ciepłego mleka (30-36 stopni C) dodajemy drożdże, cukier i mieszamy do połączenia.
  • Mąkę przesiewamy do misy, dodajemy jaja, mleko z drożdżami, skórkę otartą z cytryny, sól i wyrabiamy przez ok. 3 min. W trakcie wyrabiania dodajemy miękkie masło i ponownie wyrabiamy przez ok. 2 min. Wyrobione ciasto powinno być bardzo lepkie.
  • Zagniecione ciasto przekładamy do posmarowanej olejem misy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-2,5 godz, aż wyrośnie.
Krem:
  • Żółtka ucieramy z cukrem, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, aż nie będzie żadnych grudek (jeżeli masa jest zbyt gęsta do ucierania, dodajemy 4-5 łyżek mleka).
  • Do utartych żółtek dodajemy ziarenka z laski wanilii.
  • Mleko doprowadzamy do wrzenia i następnie zalewamy nim żółtka, mieszamy. Masę przenosimy z powrotem do garnka i gotujemy na małym ogniu, aż powstanie gładki krem. Pod koniec dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści.
  • Odstawiamy pod przykryciem do przestygnięcia.
Smażenie, obtoczenie, nadziewanie:
  • Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy i wałkujemy na mocno podsypanej mąką stolnicy na blat o grubości ok. 2-2,5 cm. Wycinamy krążki o średnicy 6-8 cm (ja użyłem szklanki). Krążki ciasta odstawiamy pod przykryciem na 30 min, aby urosły.
  • Wyrośnięte krążki smażymy, na średnim ogniu, w rozgrzanym oleju (temperatura oleju powinna być 170 stopni, w takiej temperaturze wrzucony do oleju kawałeczek ciasta musi zacząć smażyć się, czyli otaczać się dookoła bąbelkami i zacząć brązowieć) przez ok. 40 sekund z każdej strony, aż nabiorą ładnego koloru pączka.
  • Cukier mieszamy z cynamonem. 
  • Usmażone pączki odsączamy na papierowym ręczniku i obtaczamy w cukrze cynamonowym.
  • Obtoczone pączki nadziewamy kremem za pomocą rękawa cukierniczego.

Bomboloni - Włoskie pączki

Bomboloni - Włoskie pączki

Bomboloni - Włoskie pączki

Smacznego!

Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram @lukarzkuchasz:)

Podobne przepisy

3 komentarze

  1. Wyglądają przepysznie! Zjadłbym wszystkie, nawet dzisiaj, po tłustym czwartku ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń

Spodobał ci się przepis? Napisz komentarz, dzięki niemu będę bardzo wesoły! :)

Obserwuj bloga: