Czekoladowy sernik na zimno.

piątek, marca 21, 2014

Miała być rolada powstał sernik. Kiedy robiłem biszkopt, oddzielałem białka od żółtek i do białek trafiło nieco żółtka i musiałem miksować, to nie oddzielnie, a na jedną puszystą masą, a taki biszkopt nie pasuje do rolady, bo jest za miękki, więc postanowiłem zrobić sernik, który udał się po prostu idealny!


Składniki:

Biszkopt:
5 jaj
szklanka cukru
2 łyżki mleka
2 łyżki miodu
140 g mąki

Masa sernikowa:
1 kg sera z kubełka
250 g twarogu tłustego
100 g śmietanki kremówki
4 łyżeczki żelatyny
0,5 szklanki cukru
100 g czekolady
5 łyżek kakao ,,Nesquik"
3 łyżki kwaskowatej konfitury

Dekoracja:
300 g czekolady

Przygotowanie:

 Jaja ubijamy z cukrem na bardzo puszystą masę. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy i dodajemy roztopione masło z miodem. Wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blasze i pieczemy z rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 8-10 minut.
 Po upieczeniu biszkopt rwiemy i wykładamy rwanym biszkoptem dno tortownicy.
 Biszkopt nasączamy herbatą i smarujemy konfiturą.
 Na kilka minut zamaczamy żelatynę w kilu łyżkach zimnej wody, odstawiamy na 5 minut. Po tym w kąpieli wodnej topimy żelatynę i czekoladę (ja użyłem z orzechami).

 Za pomocą miksera miksujemy twaróg, ser z cukrem i śmietanką. Do sera dodajemy roztopioną czekoladę, żelatynę, kakao i wszystko dokładnie mieszamy na gładką masę. Masę sernikową wlewamy na biszkopt i odstawiamy na całą noc do lodówki.
 Po zastygnięciu sernik polewamy roztopioną czekoladą i dekorujemy wedle uznania.


Smacznego!

Podobne przepisy

3 comments

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: