Lula kebab.
wtorek, sierpnia 19, 2014 Lula kebab, czyli siekane mięso pieczone na grillu z dużą ilością przypraw i zieleniny. U nas na Litwie i w Polsce te danie jest bardzo mało znane, ale w całej Azji to jest jedno z samych popularnych dań.
Tradycyjny lula kebab robi się z baraniny, ale ja go robię z wieprzowiny, bo u nas jest ją bardzo trudno kupić. Zapraszam do wypróbowania!
Składniki:
1 kg karkówki wieprzowej
200 g tłustego boczku
3 duże cebule
50 g koperku
50 g kolendry
50 g pietruszki
łyżka soli
0,5 łyżeczki pieprzu
2 łyżeczki ziaren kolendry (sproszkowanych)
Przygotowanie:
Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną cebulę, posiekaną zieleninę, sól, pieprz i ziarna kolendry. Wszystko dokładnie wyrabiamy przez ok. 5 min. Odstawiamy na 2 godz. do lodówki. (ważne, aby farsz był dobrze schłodzony, bo inaczej nie będzie się trzymał na szpikulcu)
Otrzymany farsz dzielimy na 6 równych części. Każdą częścią farszu wylepiamy szpikulce (szampury) i formujemy podłużny walec o długości ok. 25-30 cm.
Lula kebab smażymy na dobrze rozgrzanym grillu przez ok. 3-5 min z każdej strony, aby był złocisty.
1 comments
Ja na dobry kebab to chodzę do restauracji, nie umiem sama zrobić. Nawet nie próbowałam, tu potrzebne doświadczenie jest. A jak nie jem na miejscu to zabieram sobie do domu, w restauracji mają takie opakowania jak https://pakmed.pl/catering i spokojnie można przenieść jedzenie.
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)