Kabaczkowa ikra na zimę.
wtorek, sierpnia 12, 2014 O ikrze z kabaczka dowiedziałem się z jakieś dwa lata temu i wtedy to dla mnie była nowina, którą musiałem obowiązkowo wypróbować. Kiedy spróbowałem ją zrobić udała się po prostu idealna. Była bardzo smaczna i naprawdę smakowała jak ikra z kabaczka, bo były odczuwalne małe, trochę twarde grudki.
Ikra z kabaczka jest idealna jako przekąska z kromką chleba lub jako przystawka. Zapraszam do wypróbowania!
Kabaczka kroimy w plasterki i układamy na blasze do pieczenia, posypujemy połową soli i pieprzu oraz lekko polewamy olejem. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 20 min.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min, po tym dodajemy sos pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dusimy jeszcze 10 min.
Składniki:
1 kg kabaczka
1 duża cebula
150 g sosu pomidorowego
ząbek czosnku
2 łyżki octu
łyżka cukru
łyżeczka soli
0.5 łyżeczki pieprzu
olej
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w drobną kostkę i obsmażamy na rozgrzanym oleju przez ok. 5 min, po tym dodajemy sos pomidorowy i zmiażdżony czosnek, dusimy jeszcze 10 min.
Upieczone kabaczki siekamy drobno nożem lub mielimy w malakserze, dodajemy do cebuli, mieszamy, solimy, dodajemy pieprz i cukier i dusimy na małym ogniu przez ok. 20 min. Pod koniec dodajemy ocet.
Przygotowaną ikrę przekładamy do słoików, zamykamy i odwracamy.
Przechowujemy w chłodnym ciemnym miejscu.
Smacznego!
8 comments
Interesujący przepis :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCiekawe jak smakuje :D Jak znajdę jakiegoś fajnego kabaczka na targu to wypróbuję! :D
OdpowiedzUsuńSmakuje fenomenalnie, na prawdę warte wypróbowania. :-)
UsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Ikra z kabaczka, a to ciekawe :) Przepis wygląda na prawdę interesująco! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis nie tylko ciekawy, ale i bardzo smaczny :)
UsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
witaj! ciekawy przepis, czy zamiast kabaczka może być cukinia? rysiaa
OdpowiedzUsuńNie, bo cukinia ma inną strukturę.
UsuńŁukasz http:/kuchniaalukasza.blogspot.com
wystarczy użyć gogle i poczytać kabaczek i cukinia to prawie to samo i można używać zamiennie. ja właśnie robię teraz z cukini
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)