Kiszone ogórki.
sobota, sierpnia 09, 2014 Pyszny, smaczny, solony ogóreczek, na pewno każdy marzy o tym chłodnymi zimowymi wieczorami. My z rodziną przetwory z ogórków zaczęliśmy robić zaledwie tydzień temu, bo cały czas nie mogliśmy nabrać wystarczającą ilość ogórków do marynowania lub kiszenia, bo po prostu je zjadaliśmy.
Bardzo lubimy dany przepis na kiszone ogórki, bo udają się po prostu idealne, jędrne, smaczne i idealnie zasolone, a przy tym bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Zapraszam!
Składniki na jeden słój (3 litry):
Ogórki gruntowe
5 ząbków czosnku
3 kopiaste łyżki soli kamiennej
2 liście chrzanu
koper
woda
Przygotowanie:
Słój ciasno napełniamy umytymi osuszonymi ogórkami, na górę układamy czosnek, liście chrzanu i koper. Następnie w ciepłej wodzie rozpuszczamy sól, i otrzymanym rosołem zalewamy słój z ogórkami, zakrywamy i już mamy gotowe kiszone ogórki na zimę. Chronimy w ciemnym chłodnym miejscu.
Smacznego!
1 comments
JA do ogórków dodaję też liście porzeczki lub wiśnie - dają fajny smak :)
OdpowiedzUsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)