Kostka Cappuccino

czwartek, sierpnia 28, 2014

Kostka Cappuccino.

 Pyszna warstwa kremu Cappuccino między dwoma biszkoptami, nieco przypominającymi Brownie i wszystko to przykryte warstwą bitej śmietany posypanej startą czekoladą. Pycha!
 Nigdy nie myślałem, że krem Cappuccino jest aż na tyle smaczny, bo teraz będzie to chyba jeden z moich ulubionych kremów, a dodatkowo dopełniały go pyszne biszkopty czekoladowe. Chyba nie muszę więcej nic dodawać, to ciasto jest po prostu przepyszne! Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania!

Kostka Cappuccino - przepis:



Składniki:


Biszkopt czekoladowy:

5 jaj
130 g czekolady
75 g masła
200 ml mleka
220 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem Cappuccino:

400 ml śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru
4 łyżki kawy cappuccino
2 łyżeczki żelatyny

Bita śmietana:

100 ml śmietany kremówki 36%
łyżka cukru
łyżeczka żelatyny

Przygotowanie:


 Jaja dokładnie ubijamy z cukrem, a w rondelku doprowadzamy do wrzenia mleko, dodajemy pokrojoną czekoladę i masła, mieszamy, aż masa będzie gładka i jednolita. Po tym mleko z czekoladą powoli dodajemy do ubitych jaj, dokładnie mieszamy i stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia.
 Powstałe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (20 cm x 30 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20-23 min. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie równe połówki.

Kostka Cappuccino.

 Śmietankę kremówkę (do kremu) ubijamy z cukrem do pierwszych rysów ubijaka, po tym dodajemy kawę i rozpuszczoną we wrzątku, ostudzoną żelatynę. Ubijamy do jednolitej masy.
 Na pierwszą część ciasta wykładamy krem Cappuccino i przykrywamy drugą połową biszkoptu (ciasto powinno być w dopasowanej do wymiarów płatu biszkoptu i wyłożonej papierem do pieczenia formie). Odstawiamy do lodówki na 5-10 min.
 W między czasie pozostałą kremówkę ubijamy z cukrem i po pierwszych rysach ubijaka dodajemy rozpuszczoną we wrzątku, ostudzoną żelatynę. Powstałym kremem przykrywamy wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
 Przed serwowaniem kostkę posypujemy startą czekoladą.

Kostka Cappuccino.Kostka Cappuccino.

Smacznego!

Podobne przepisy

9 comments

  1. oh... co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok...PYCHA!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam, przepiękne i na pewno pyszne ciasto:) gratuluję talentu, ja w Twoim wieku nie umiałabym przygotować takich pyszności:P Tak trzymać:))

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam ciasta z kawową nutką! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusisz tym kremem ogromnie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mój smak, takie ciasta bardzo lubię )

    OdpowiedzUsuń
  6. witam! zawsze mam problem w jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę, czy możesz napisać! wspaniały blog pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja najczęściej rozpuszczam lub zamaczam w proporcjach 1:8. Dziękuję :)

      Usuń

Spodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)

Obserwuj bloga: