Kostka Cappuccino
czwartek, sierpnia 28, 2014Pyszna warstwa kremu Cappuccino między dwoma biszkoptami, nieco przypominającymi Brownie i wszystko to przykryte warstwą bitej śmietany posypanej startą czekoladą. Pycha!
Nigdy nie myślałem, że krem Cappuccino jest aż na tyle smaczny, bo teraz będzie to chyba jeden z moich ulubionych kremów, a dodatkowo dopełniały go pyszne biszkopty czekoladowe. Chyba nie muszę więcej nic dodawać, to ciasto jest po prostu przepyszne! Bardzo gorąco polecam i zapraszam do wypróbowania!
Kostka Cappuccino - przepis:
Składniki:
Biszkopt czekoladowy:
5 jaj
130 g czekolady
75 g masła
200 ml mleka
220 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem Cappuccino:
400 ml śmietanki kremówki 36%
3 łyżki cukru
4 łyżki kawy cappuccino
2 łyżeczki żelatyny
Bita śmietana:
100 ml śmietany kremówki 36%
łyżka cukru
łyżeczka żelatyny
Przygotowanie:
Powstałe ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (20 cm x 30 cm) i pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 20-23 min. Po upieczeniu studzimy i przekrawamy na dwie równe połówki.
Śmietankę kremówkę (do kremu) ubijamy z cukrem do pierwszych rysów ubijaka, po tym dodajemy kawę i rozpuszczoną we wrzątku, ostudzoną żelatynę. Ubijamy do jednolitej masy.
Na pierwszą część ciasta wykładamy krem Cappuccino i przykrywamy drugą połową biszkoptu (ciasto powinno być w dopasowanej do wymiarów płatu biszkoptu i wyłożonej papierem do pieczenia formie). Odstawiamy do lodówki na 5-10 min.
W między czasie pozostałą kremówkę ubijamy z cukrem i po pierwszych rysach ubijaka dodajemy rozpuszczoną we wrzątku, ostudzoną żelatynę. Powstałym kremem przykrywamy wierzch ciasta i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
Przed serwowaniem kostkę posypujemy startą czekoladą.
9 comments
oh... co ja tu robię w środku nocy? Już prawie zasypiałam a teraz mam ślinotok...PYCHA!
OdpowiedzUsuńObłędne!
OdpowiedzUsuńMniam, przepiękne i na pewno pyszne ciasto:) gratuluję talentu, ja w Twoim wieku nie umiałabym przygotować takich pyszności:P Tak trzymać:))
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŁukasz kuchniaalukasza.blogspot.com
Uwielbiam ciasta z kawową nutką! :)
OdpowiedzUsuńKusisz tym kremem ogromnie :)
OdpowiedzUsuńMój smak, takie ciasta bardzo lubię )
OdpowiedzUsuńwitam! zawsze mam problem w jakiej ilości wody rozpuścić żelatynę, czy możesz napisać! wspaniały blog pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa najczęściej rozpuszczam lub zamaczam w proporcjach 1:8. Dziękuję :)
UsuńSpodobał ci się przepis? Zostaw komentarz ;)